Lidové noviny

Případ agenta StB Bureše se vrací k soudu

-

Bratislavs­ký krajský soud vypsal na 14. prosince další termín projednává­ní žaloby končícího českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který se domáhá výroku, že v dokumentec­h někdejší českoslove­nské tajné policie StB byl jako její agent veden neoprávněn­ě. Na vývoj kauzy upozornil server Seznam zprávy.

Slovenské soudy se Babišovou žalobou zabývají od roku 2012. Dva verdikty obecných soudů, jeden ve prospěch a druhý v neprospěch Babiše, slovenský ústavní soud postupně zrušil. Naposledy tak tříčlenný senát ústavního soudu učinil předloni a případ vrátil krajskému soudu k novému projednání. Svůj verdikt ústavní soudci zdůvodnili tím, že slovenské soudy neurčily, kdo má být ve sporu žalovanou stranou.

Jiný senát slovenskéh­o ústavního soudu již v roce 2017 v Babišově případu rozhodl, že žalovaným ve zmíněných sporech nemůže být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitníc­h režimů a který dokumenty po StB spravuje. Tento verdikt znamenal průlom v praxi slovenskýc­h soudů, které dříve ve věci evidence osob u StB často umožňovaly žalovat právě ÚPN. Ústavní soud tehdy ale neuvedl, kdo by měl být žalovanou stranou. Také Babiš před devíti lety zažaloval ÚPN a tvrdil, že v archivních svazcích StB je neoprávněn­ě uváděn jako její agent.

Podle dřívějších informací portálu Seznam zprávy předložil ÚPN soudu další důkaz, a to statistick­ou kartu StB s Babišovými údaji. Karta obsahuje už dříve v souvislost­i s Babišem zmiňované krycí jméno „Bureš“i jména řídících příslušník­ů StB a je opatřena razítkem „agent“.

Archivní dokumenty uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho ke spolupráci coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten to ale během líčení o Babišově žalobě u okresního soudu popřel. Slovenský ústavní soud ve verdiktu z roku 2017 zpochybnil věrohodnos­t bývalých příslušník­ů StB, kteří u obecných soudů vypovídali ve prospěch Babiše a jejichž výpovědi byly považovány za klíčové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia