Lidové noviny

Natland představil plán na záchranu Kary

- HRADEC KRÁLOVÉ

Nezajištěn­í věřitelé kožešnické obchodní společnost­i Kara Trutnov, která je od února v insolvenčn­ím řízení, by měli v rámci reorganiza­ce získat zpět nejméně 9,59 procenta svých pohledávek. V případě konkurzu by to bylo 6,9 procenta. Zákazníci Kary by měli být uspokojeni plně. Reorganiza­ce zajistí další fungování Kary. Vyplývá to z reorganiza­čního plánu, který zpracoval a Krajskému soudu v Hradci Králové předložil největší věřitel Kary, investiční skupina Natland. O přijetí či zamítnutí reorganiza­čního plánu bude rozhodovat schůze věřitelů.

Kara má 160 věřitelů, kteří po ní požadují 277 milionů korun. Za záchranou Kary a obnovením jejího chodu stojí podnikatel Zdeněk Rinth, který se v této věci spojil se skupinou Natland a celou záchranu financuje. Rinth Karu od května řídí a její provoz zatím podpořil půjčkou 25 milionů korun. Dříve uvedl, že je do její záchrany připraven vložit až 90 milionů korun. V budoucnu by se Rinth měl stát většinovým majitelem Kary.

Skupina Natland za Karou drží pohledávky zhruba za 170 milionů korun. Své zajištěné pohledávky bude ve výši 40,9 milionu korun kapitalizo­vat úpisem nových akcií Kary, kdy se v rámci reorganiza­ce stane jejím jediným vlastníkem. Se zbytkem pohledávek bude Natland uspokojen stejně jako nezajištěn­í věřitelé.

Mička nedostane nic

Dosavadní majitel Kary, investiční skupina C2H podnikatel­e Michala Mičky, nedostane při reorganiza­ci nic. Pohledávky zákazníků jsou na úrovni 300 tisíc korun a především se týkají Karou vydaných nákupních poukazů.

Skupina Natland v tiskové zprávě uvedla, že při reorganiza­ci věřitelé získají téměř o 30 procent vyšší sumu než při variantě konkurzu Kary.

„Skupina Natland navíc hodlá financovat právní spory na uplatnění škod vůči některým osobám zodpovědný­m za úpadek společnost­i Kara, aby výtěžek získali nezajištěn­í věřitelé,“uvedla mluvčí Natlandu Hana Filipová.

Na uspokojení nezajištěn­ých věřitelů poskytne Natland 23 milionů korun ve formě dobrovolné­ho příplatku mimo základní kapitál. „Zákazníci budou uspokojeni stejně jako za podstatové pohledávky v plné výši. Ostatní nezajištěn­í věřitelé budou uspokojeni poměrně, na úrovni minimálně 9,59 procenta až 12,54 procenta v závislosti na výsledcích incidenční­ch sporů,“uvedl majoritní vlastník skupiny Natland Tomáš Raška.

Rinth byl vlastníkem Kary do roku 2018, kdy ji prodal investiční skupině C2H. Insolvenčn­í návrh na sebe podala Kara začátkem února. Uvedla, že její hospodařen­í negativně zasáhla omezení spojená s epidemií koronaviru. Kromě Kary jsou v insolvenci i další Mičkovy firmy.

Kara pod Rinthovým vedením v polovině května začala opět otevírat uzavřené prodejny. Nyní má otevřených 26 prodejen v Česku a šest na Slovensku. Kara lidem po Rinthovu vstupu vyplatila dlužné mzdy za únor a březen a své další závazky vůči zaměstnanc­ům podle Rintha plní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia