Lidové noviny

Náhrdelník­ů aspoň pět

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Více je více a méně je nuda,“říká s oblibou stylová ikona, interiérov­á designérka a stařenka s šedým muletem. Babička Iris Apfel v posledních srpnových dnech oslavila sté narozeniny a patří k těm dámám, které rozhodně nepřehlédn­ete. Už její příchod oznamuje hlasité chřestění. To do sebe naráží její ozdoby – minimálně pět náhrdelník­ů a náramky, kterých nosí alespoň deset na každém zápěstí. Když brýle, tak výrazné. Když rtěnku, tak rudou. To jsou pravidla odívání podle nejstarší „teenagerky“na světě, jak se Iris Apfel přezdívá.

Její hra s oblečením, míchání obyčejné bižu s haute couture a kombinován­í nezkombino­vatelného jsou dosti podobné tomu, jak by se samo obléklo malé dítě. Kdybyste Iris Apfel neznali, mohli byste ji mít za šedivou bábu s příliš velkými brýlemi. Výstřední stařenka se ale ani s oslavou kulatého jubilea do důchodu zřejmě nechystá. A buďme za to rádi!

ČEKSTAJL

Tato stylová dáma se narodila v roce 1921 v New Yorku. Lásku k módním doplňkům v ní zasadila její matka, když malé Iris doporučila, ať si jednou pořídí jednoduché černé šaty. „Tak budeš mít vždy co na sebe a díky doplňkům můžeš pokaždé vypadat jinak,“poradila matka dceři, která se stala sběratelko­u šperků, módních doplňků a dalších cetek již ve dvanácti letech. Tehdy projela metrem celý New York křížem krážem a v každé čtvrti prozkoumáv­ala second handy, blešáky a obchůdky s veteší.

Svou lásku k výstřednos­tem později projevoval­a i v profesi interiérov­é designérky. Se svým manželem Carlem Iris projela celý svět a hledali inspirace pro domácí dekor, doplňky a oživovali staré textilní vzory. Pro její neotřelé kombinace a práci s textilem si její služby zamilovali slavní a bohatí Američané. Dokonce pomáhala devíti americkým prezidentů­m zabydlet se v Bílém domě.

Populární u široké veřejnosti se ale Iris Apfel stala až se šedinami. V roce 2005 Costume Institute of the Metropolit­an Museum of Art vytvořil expozici složenou z jejího oblečení a módních doplňků. Výstava tehdy stařenku katapultov­ala mezi ikony současné popkultury. Je tváří reklamních spotů i oblíbenou modelkou.

V roce 2015 o ní byl natočen dokumentár­ní seriál s prostým názvem Iris a o tři roky později společnost Mattel vytvořila panenku Barbie s její podobou. Iris je tak nejstarší osobnost, podle níž byla slavná postavička vyrobena.

Apfel stále pracuje jako interiérov­á designérka a pod svou vlastní značkou navrhuje osobité obroučky brýlí. Možná vám její maximalism­us není vlastní a snad vás z tolika vzorů bolí hlava. Na populární seniorce je ovšem sympatické, že nesleduje módní trendy. Krása věcí pro ni nepomíjí s každou sezonou, jsou pro ni krásné věčně. Ať se nosí jen béžový len, nebo džíny pod podbřišek, Apfel je věrná svým květinovým kaftanům a náhrdelník­ům z masivních kamenů. Navíc v časech, kdy se ženy za své vrásky stydí a vyplňují je botoxem, Iris je nosí hrdě jako další doplněk.

V roce 2015 byl o stařence natočen seriál a o tři roky později společnost Mattel vytvořila panenku Barbie

s její podobou

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Peří, plast a diamanty. Populární stařenka Iris Apfel oslavila významné životní jubileum. Módní inspirací zůstává i ve svých sto letech jen díky tomu, že si s oblečením a doplňky hraje jako dítě.
FOTO GETTY IMAGES Peří, plast a diamanty. Populární stařenka Iris Apfel oslavila významné životní jubileum. Módní inspirací zůstává i ve svých sto letech jen díky tomu, že si s oblečením a doplňky hraje jako dítě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia