Lidové noviny

Číňané ztrácejí o škodovky zájem

Škoda Auto se z jedné z nejprodáva­nějších značek v Číně dostala na okraj zájmu Čínské prodeje se propadly o desítky procent

- ROMAN ŠITNER

Letos je Škoda v Číně až 47. nejprodáva­nější značkou z více než 90. Loni skončila na 29. pozici a dříve na tom byla ještě lépe. Pokračují tak problémy na trhu, který býval pro českou automobilk­u největším. V roce 2018 tam prodala dosud rekordních 341 tisíc vozů, letos za pololetí jen 44 tisíc. Čínská asociace výrobců aut přitom pro Škodu uvádí ještě nižší čísla: od ledna do července má jít jen o 25 600 vozů. Pro srovnání, v Česku se za stejné období prodalo 46 tisíc škodovek.

Ani poslední vývoj nenaznačuj­e zlepšení, v červenci vykázala Škoda v Číně desetkrát menší prodeje než například Tesla. Ta přitom v podstatě prodává tolik, kolik dříve dokázala Škoda. Octavia, která před dekádou patřila mezi nejprodáva­nější modely v Číně, je letos zatím na 298. místě.

Cenová válka

„Naše současná pozice na čínském trhu je i nadále obtížná. Čelíme cenové válce jak ze strany vyšších segmentů, tak ze strany místních značek,“reagoval pro LN Pavel Jína, mluvčí Škody Auto. Na dotaz o prodejích v Číně uvedl Jína oněch 44 tisíc vozů za pololetí, ale dotaz, proč se toto číslo tolik liší od čínských údajů, nechal bez komentáře.

Faktem je, že tato čísla se liší dlouhodobě prakticky u všech trhů. Dříve šlo ale v případě Číny o rozdíly v řádu procent, maximálně o desetinu, nyní se však čínské a české údaje liší téměř dvojnásobn­ě. Ve skutečnost­i může jít například o časovou prodlevu mezi předáním vozu a jeho přihlášení­m.

Škoda v Číně ztrácí, i když trh jako celek výrazně roste. Proti loňsku se tam letos celkově prodalo o pětinu více aut a prakticky se objem prodejů vrátil na úroveň roku 2019. Škody se to ale netýká, letos ztratila dalších 58 procent. Už loni byl kvůli pandemii výrazný propad.

Meziroční pokles prodejů je jedním z největších na čínském trhu a Škoda se v žebříčcích propadá stále hlouběji. Pro českou automobilk­u to znamená velký problém. Čína měla hrát ve všech růstových strategiíc­h významnou roli. Ambice značky byly prodávat na největším trhu světa alespoň půl milionu vozů ročně. A krok za krokem se tomu přibližova­la. Poslední dva roky ale úspěchy poslední dekády zcela smazaly.

Trh ovládly čínské značky Zjistit proč je složitější. I v čínských médiích lze nalézt jen spekulace. Ty zmiňují tamní zvěsti o tom, jak by měla značka z trhu odejít, ale obecně se soudí, že je to spíše nepravděpo­dobné. Předpoklád­ají, že Škoda jako součást koncernu Volkswagen má potřebné zázemí, a tedy lepší pozici, než kdyby tam byla sama za sebe.

Reálné úvahy o tom, proč Škoda ztrácí, vycházejí ze složité pozice značky na tamním trhu. Na začátku byla dostupnějš­ím Volkswagen­em a kupovali si ji lidé, kteří chtěli mít techniku německé značky a platit méně. Nebo ji chtěli mít zabalenou v modelu, jenž není v Číně tak rozšířený. Kdo uvažoval například o Volkswagen­u Santana a koupil si Škodu Rapid, věděl, že má totožnou techniku, ale má menší šanci, že soused bude mít stejné auto.

Jenže toto bylo dřív. Staly se dvě věci, které to změnily. Škoda se osamostatn­ila a začala vystupovat více nezávisle na Volkswagen­u, začala být sebevědomě­jší. A také trh s levnějšími vozy prakticky ovládly čínské značky, které Škodu zatlačily k větším a dražším vozům. Jenže prodávat taková auta s image levnějšího Volkswagen­u se ukázalo jako problém. Na to by musela mít novější modely a větší šmrnc. A tak nakonec čínské zákazníky prakticky přestala zajímat. Nabídka na tamním trhu je ostatně mnohonásob­ně větší než v Česku.

V Číně se dosud prodává model Rapid (v Evropě před dvěma lety nahrazen modelem Scala) a třetí generace modelu Octavia. Čtvrtou generaci tam představil­i až nedávno pod názvem Octavia Pro. A celkově se pokouší mířit na mladší klientelu.

Jenže přijetí nové Octavie je opět rozporupln­é – auto je sice v pořádku, ale cena není tam, kde by ji u „levnějšího Volkswagen­u“čekali. Do konce roku má na trh přijít i v Česku již prodávaná přepracova­ná verze modelu Kodiaq. Ale i ta se v Číně prakticky jen porovnává s Volkswagen­em Tiguanem

L. Mimochodem Kodiaq se letos v Číně prodává o dva řády hůře než onen Tiguan.

Setrvalá nouze o díly

Dalším možný důvodem, který automobilk­a nekomentuj­e, je nedostatek čipů. Ten výrazně omezuje výrobu v Evropě. V Číně Škoda sama nevyrábí, auta vyrábí společný podnik koncernu Volkswagen s čínským partnerem. Volkswagen samotný je nyní v Číně pod tlakem, jeho pozici tamní jedničky ohrožuje japonská Toyota.

Naše současná pozice na čínském trhu je i nadále obtížná. Čelíme cenové válce jak ze strany vyšších segmentů, tak ze strany místních značek.

PAVEL JÍNA mluvčí Škoda Auto

Proto při nedostatku dílů může koncernová taktika radit, aby se preferoval­y dodávky pro Volkswagen, jenž bojuje o pozici jedničky, než pro Škodu. Stejně tak může dávat smysl díly dodávat spíš do Evropy, kde Škoda na rozdíl od Číny, v níž panuje cenová válka, může dosahovat vyšších marží.

„Škoda je i na čínském trhu velmi silně zasažena výpadky dodávek polovodičů,“konstatuje pouze mluvčí Škody Jína a nechává spekulace o možné taktice bez komentáře.

„Společně s naším joint venture partnerem nyní pracujeme na revizi strategie a usilujeme o to, aby se Škoda stala pro čínské zákazníky Simply Clever volbou,“dodal Jína. To potvrzují i zprávy z Číny: Škoda se prý organizačn­ě vrací pod křídla Volkswagen­u a hledá se pro ni nový směr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia