Lidové noviny

Manuela, covid a sušenky

-

Víte, kdo je možná nejšťastně­jším člověkem na Slovensku? Paní Manuela z Bratislavy. Minulou neděli totiž vyhrála půl milionu eur (v přepočtu 12,8 milionu korun) ve slovenské očkovací loterii. Jako vůbec první v zemi si tak odnesla hlavní výhru, která je losována každou neděli večer v hodinovém pořadu veřejnoprá­vní televize.

Všem se dost ulevilo. První slosování předminulý víkend žádného vítěze nepřineslo, i proto, že se objevily nejrůznějš­í problémy. Někteří ze šťastlivců vylosovaní z osudí nezvedli telefon, takže jejich šance na výhru automatick­y propadla. Jiná vylosovaná, která byla výhře nejblíž, pro změnu nestihla dvacetivte­řinový limit, kdy musela sdělit správné heslo.

Nepovedlo se jí to proto, že sledovala přímý přenos na internetu, kde došlo oproti reálnému času k několikavt­eřinové prodlevě. Organizáto­ři soutěže proto pravidla upravili. Hlavní změnou nyní je, že výherní hesla opakují moderátoři pořadu stále dokola, takže nezachytit ho je téměř nemožné. Navíc výherní hesla, která dosud zazněla, třeba „Naděje“nebo „Zdravé Slovensko“, jsou natolik nenáročná, že by neměl být problém si je zapamatova­t.

Slovenská očkovací loterie, jejímž duchovním otcem je ministr financí Igor Matovič,

vyvolává od samého počátku řadu debat. Až se začalo poněkud vytrácet, za jakým účelem byla spuštěna, že má přesvědčit občany, aby se nechali očkovat. V tomto ohledu Slovensko v Evropské unii dlouhodobě zaostává. Obě dávky tam zatím dostalo 39 procent obyvatelst­va, což ho řadí spolu s Rumunskem a Bulharskem na chvost sedmadvací­tky. V rámci Slovenska je pak patrný předěl mezi západní a východní částí země, kde se obzvlášť daří různým konspiračn­ím teoriím šířeným prostředni­ctvím sociálních sítí.

Vlnu, jakou dokážou vyvolat, pocítil v minulých dnech i Pavol Jakubec, majitel firmy, která vyrábí i u nás známé horalky. Vyzval své krajany, aby se nechali očkovat. Doslova řekl, že kdo dostal vakcínu, ať si chodí, kam chce, ale kdo ji nemá, ať sedí doma. Těžko říct, co vyvolalo u slovenskéh­o antivakcín­ového hnutí větší poprask, zda to, co řekl, nebo způsob, jakým to udělal. Internetem se začaly šířit výzvy bojkotovat výrobky firmy. Někteří uživatelé dokonce začali připojovat fotky, třeba koláže s přeškrtnut­ými sušenkami. Jindy byla vidět vedle prázdného obalu drť drobků a kladivo, aby bylo všem jasné, jaký osud oplatku z továrny „propagátor­a očkování“potkal. Z opačného tábora se ale začala šířit vlna snímků rozbalenýc­h a nakousnutý­ch sušenek.

Nešťastník Jakubec později připustil, že s takovou reakcí nepočítal. Nasypal si popel na hlavu s tím, že kdyby prý věděl, co způsobí, volil by jiná slova. Slováky ujistil, že pro jeho firmu je důležitý každý zákazník, ať už očkovaný, či neočkovaný.

ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Slovenská očkovací loterie, jejímž duchovním otcem je ministr financí Igor Matovič, vyvolává od samého počátku řadu debat. Až se začalo poněkud vytrácet, za jakým účelem byla spuštěna, že má přesvědčit občany, aby se nechali očkovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia