Lidové noviny

Vouchery výhodné jen naoko

Cestovní kanceláře čelí žalobám kvůli poukazům, za něž nemusejí lidem vracet peníze

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ LENKA JANČAROVÁ

Přečkat největší krizi, ale i zaručit, že zákazníci nepřijdou o peníze – takový byl smysl zákona lex voucher. Dle něj cestovní kanceláře vystavoval­y poukazy za zájezdy, jež zrušila pandemie.

Klienti se do konce letošního srpna měli rozhodnout, zda chtějí nový zájezd, či vrátit peníze. Nyní však vyplouvají na povrch ne zrovna etické kličky cestovních kanceláří. Někteří lidé totiž zjevně ani na výběr nedostali a obdrželi poukaz mimo rámec lex voucher.

„Chtěla jsem hned odstoupit od smlouvy, ale na to mi cestovka rovnou zaslala e-mailem poukaz. Letos jsem pak zjistila, že nejde o lex voucher, ale TravelSafe+, za nějž mi hotovost nevrátí,“svěřila LN Leona Randušková, která měla loni na jaře odletět do Egypta s CK Blue Style. Právě na tuto cestovku se nyní valí největší vlna kritiky. „Řešit by to šlo jedině soudně, za ty nervy mi to ale nestojí, budu holt nucena poukaz využít příští rok,“dodala. Přesto, že měli klienti nárok na finanční náhradu ihned po zrušení zájezdu, někteří zprostředk­ovatelé cest je nečestně lákali na „výhodné“poukazy. Mnohdy také zapomněli dodat, že v případě alternativ­ního poukazu se hotovosti nedočkají. Množí se tak stížnosti, ale i žaloby. „Tuto situaci bohužel řešíme nyní poměrně často,“potvrdil LN advokát Adam Valíček.

Pochybné jednání některých cestovních kanceláří připustil i místopředs­eda jejich asociace Jan Papež.

„Je pravda, že velká spousta cestovek vydala poukazy ještě v době, než vstoupil v platnost lex voucher. Vím o cestovních kanceláříc­h, které neměly souhlas klienta s tím, že mu mohou poslat voucher za zrušený zájezd. To už je skutečně protiprávn­í,“uvedl pro LN. Mimo cestovní kancelář Blue Style zdánlivě výhodné poukazy vystavoval­a třeba také Alexandria a další menší cestovky. Zprostředk­ovatelé zájezdů však tvrdí, že jednali v souladu se zákonem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia