Lidové noviny

Na uplatnění voucheru za zájezd už zbývá jen pár dní

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Tisíce lidí, kteří za loňské zájezdy zrušené kvůli pandemii dostali od cestovních kanceláří voucher, mají čas na jejich uplatnění už jen do konce prázdnin. Do 31. srpna se musí rozhodnout, zda si za něj pořídí zájezd jiný, nebo zda dají přednost vrácení peněz.

Ještě na začátku srpna měli Češi podle místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže ve voucherech přes 1,5 miliardy korun. Od té doby podle něj sice tato suma značně klesla, stále však tuzemským cestovním kancelářím zbývají k výplatě stovky milionů – mají na to čas do 15. září.

Většina lidí volí nový zájezd Například cestovní kancelář Čedok podle své mluvčí zatím vyplatila peníze za zhruba 40 procent poukazů. „V červenci jsme postupně začali kontaktova­t všechny naše klienty, kteří své lex vouchery nevyužili, a požádali je o zaslání aktuálních osobních údajů. Podle našich předpoklad­ů budeme vyplácet za nevyužité vouchery částku ve výši téměř 80 milionů korun,“řekla LN mluvčí Čedoku Eva Němečková.

Vouchery za asi 150 milionů korun ovšem zbývají k vyřízení také skupině Der Touristik, do níž spadají cestovní kanceláře Fischer, Exim Tours a Nev-Dama. „Všechny držitele voucherů jsme již kontaktova­li a od konce června jsme klientům poslali přes 300 milionů korun. Zbývajícíc­h přibližně 150 milionů korun pošleme v následujíc­ích dvou týdnech,“sdělil Jan Bezděk, mluvčí kanceláře Fischer.

Zákon přezdívaný lex voucher z dílny ministerst­va pro místní rozvoj umožnil cestovním kancelářím místo hotovosti za zaplacené zálohy na zrušené zájezdy s odjezdem od 20. února do 31. srpna 2020 vydávat klientům poukazy. Většina držitelů poukazů si podle Papeže vybrala náhradní zájezd, ale mnozí prý zbytečně spěchali, aby ho stihli využít letos.

„Lidé mohou vyrazit na dovolenou klidně v zimě nebo na jaře či v létě příští rok. Je významná část klientů, kteří si mysleli, že musí vycestovat do 31. srpna, což není pravda, do konce srpna se jen s cestovní kanceláří musí domluvit, jak se s konkrétním poukazem naloží,“vysvětluje Papež.

Cesty do zahraničí však i nadále sužují covidová omezení, která se ne všem chce podstupova­t. „Může se stát i to, že si člověk vybere náhradní dovolenou, ale ministerst­vo zdravotnic­tví na tu zemi uvalí přísnější pravidla a tím se voucher opět vrátí zpátky,“upozorňuje Papež.

Podle Bezděka proto cestovní kanceláře musí na poslední chvíli počítat spíše se žádostmi o refundaci. Je možné, že ne všechny podniky takový tlak ustojí. „Určitě to některé z cestovních kanceláří ohrožuje na existenci, na klienta by ale případný krach vliv mít neměl, peníze by v takovém případě vrátila pojišťovna,“tvrdí Papež.

Například cestovní kancelář Blue Style už se ale s vouchery za zrušené zájezdy kvůli covidu vypořádala. „V tuto chvíli již nemáme žádné finanční závazky vztahující se k majitelům poukazu na zájezd dle lex voucher,“sdělila LN mluvčí firmy Ilona Topolová.

„Lidé mohou vyrazit na dovolenou klidně v zimě nebo na jaře či v létě příští rok. Jen se musí do konce srpna domluvit s cestovní kanceláří, jak se s poukazem naloží.“

Není voucher jako voucher Podle Bezděka z cestovní kanceláře Fischer jsou však v oběhu i poukazy za zrušený zájezd, jež nespadají pod zmíněný zákon lex voucher. Znamená to, že se k nim vážou jiné podmínky a zákazník nemusí mít třeba právo na vrácení peněz.

„Může mít nárok na peníze, ale také nemusí. Tam potom záleží na dohodnutýc­h podmínkách, se kterými ale klient souhlasil, což je nutné zdůraznit. S každým poukazem, který je v současné době v oběhu, musel klient nějakým způsobem souhlasit. Pokud uzavřu o něčem dohodu, musím počítat s tím, že je to dohoda dvoustrann­á,“uzavírá Papež.

JAN PAPEŽ místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia