Lidové noviny

Zmrzlinové hodnoty

Piráti ukazují pramálo empatie k voličům

- Martin Zvěřina

Oblíbenou frází šéfa pirátské kampaně Mikuláše Ferjenčíka je kousat něco. Miroslav Kalousek podle něj špatně kouše svůj odchod z politiky, část ODS „špatně kouše“koalici s topkou a lidovci. Otázkou ovšem zůstává, zda voliči správně rozkoušou pirátskou kampaň. Její kontaktní část už začala a pan Ferjenčík si ji nesmírně pochvaluje, protože Piráti při ní rozdávají jahodový sorbet s tím, že „nanuky jsou symbol návratu do normálního světa“. Možná, ale zároveň pro někoho může být výběr té „politicky správné“zmrzliny symbolem pirátského uvažování o glajchšalt­aci a sešněrován­í světa.

Ostatně tento typ politiky pan Ferjenčík názorně předvedl v otázce spalovacíc­h motorů: Nechci nikomu nic nařizovat, ať si každý svobodně vybere, zda chce elektromob­il, nebo ne, jen se musí všechny typy pohonu správně zdanit. Ty, kdo si nemohou koupit správné a progresivn­í auto, hází pan Ferjenčík přes palubu. Dotyčný si jednoduše nevybere, neboť na to nebude mít. Podobně snadno voličům hlavní pirátský marketér slibuje zvýšení spotřební daně na benzin a naftu, protože to je dobré pro rozpočet. Výčet chudé voliče odpuzující­ch výroků může pokračovat, ale nemá to smysl. Piráti ústy pana Ferjenčíka důsledně hlásají, že chyba je všude jinde, jen ne u nich.

Za pokles preferencí PirStan může Babiš a jeho antikampaň, za negativní odezvu na různé výroky též nemohou Piráti. I tak k věci lze přistupova­t, jen se jeden nemůže zbavit pochyb, zda tento postup vede k vítězství. Když to přeženeme, ústy svého představit­ele říká Pirátská strana, třeba obyvatelům Ústeckého kraje: Milí Rumuni, volte nás, my vás donutíme si koupit elektromob­il a pojídat zdravá jídla, vše je jen otázkou správného zdanění, svobody budete mít také dost, nikdo vám nebude diktovat, od koho si správné potraviny budete moci koupit. Zbývá se ptát, jestli na zrovna téhle nabídce si voliči chtějí radostně vylámat zuby. Pokud ne, mohla by Bartošova strana příště zkusit štěstí s kandidatur­ou v Rumunsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia