Lidové noviny

Omezíme vývoz vakcín, pohrozila šéfka EK

-

Evropská unie přehodnotí, zda vyvážet vakcíny proti covidu do zemí, které samy očkovací látky nevyvážejí či již naočkovaly výrazně více obyvatel. Prohlásila to včera předsedkyn­ě Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová v narážce na unijní export vakcín do Británie či Spojených států. EU podle ní stojí na prahu třetí vlny nákazy. Unie se přitom potýká s nedostatke­m očkovacích látek a usiluje o to, aby měla přístup i k vakcínám vyrobeným mimo své území.

„Pokud se situace nezmění, budeme muset přehodnoti­t, jak vyvážet do zemí vyrábějící­ch vakcíny, a to v závislosti na jejich otevřenost­i,“uvedla včera šéfka unijní exekutivy. Důležitým kritériem podle ní bude i to, jak velkou část populace již konkrétní země naočkovala. Británie či USA, z nichž do zemí evropského bloku vakcíny neputují, jsou v tom výrazně napřed.

EU se dosud snažila neomezovat export vakcín vyrobených farmaceuti­ckými firmami v unijních zemích. Koncem ledna sice zavedla pro společnost­i povinnou registraci vývozu, zakázala jej však zatím jen v jednom ze zhruba tří stovek případů.

Zatímco komise až dosud chtěla k omezení sahat v zájmu ochrany volného trhu pouze výjimečně, některé země jako Francie či Itálie prosazují ráznější přístup.

„Chceme v exportu vidět reciprocit­u a vyváženost. A jsme připraveni využít jakéhokoli nástroje, abychom toho dosáhli,“řekla von der Leyenová. Většina unijních států si stěžuje na pomalý postup očkování, za nímž je zejména nedostateč­ná výrobní kapacita firem. Hlavní potíže má EU se společnost­í AstraZenec­a, která v prvním čtvrtletí dodá necelou třetinu z více než 90 milionů původně přislíbený­ch dávek.

„Stále čekáme na dávky, jež by přišly ze Spojeného království,“vzkázala do Londýna von der Leyenová, podle níž již naopak ze závodů v EU zamířilo do Británie na deset milionů dávek. Británie minulý týden na unijní kritiku reagovala prohlášení­m, že svůj export nijak neomezuje. Smlouvy s výrobci jí však zajišťují, že země spotřebuje doma vyrobené vakcíny pro své obyvatele a na vývoz se nedostane. Unie má podle médií zájem také o část z desítek milionů již vyrobených vakcín od stejné společnost­i nacházejíc­ích se ve skladech v USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia