Lidové noviny

Sputnik může na cestu stačit. Ale nemusí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Včera představen­ý návrh na tzv. covidové pasy, které by od začátku léta měly výrazně usnadnit mezinárodn­í cestování po Evropské unii, zanechává celou řadu otázek k dořešení. Jednou z nich je, které vakcíny budou moci jako „propustka pro cestování“sloužit.

Jde o citlivý problém, protože zejména v Rusku vyvinutá vakcína Sputnik V se v minulých týdnech stala nezakrytou zbraní v dlouhodobé snaze Ruské federace destabiliz­ovat dění v Evropské unii. Sputnik V dosud od Evropské lékové agentury (EMA) nezískal autorizaci pro použití v eurounijní­ch zemích (Rusové podklady nutné ke schválení dodali teprve počátkem března, proces obvykle trvá několik měsíců). A podobně je na tom čínská očkovací látka od firmy Sinopharm – ta ještě podklady nutné ke schvalovac­ímu procesu ani nedodala.

Podle včerejšího návrhu Evropské komise (EK) budou všechny členské státy po zavedení covidpasu do praxe povinny uznávat očkovací látky již schválené ze strany EMA. Zatím jde o čtyři preparáty, které jsou bez výjimky vyráběné v západních zemích, respektive licenčně i jinde: produkují je farmaceuti­cké firmy AstraZenec­a, Johnson & Johnson, Moderna a Pfizer/BioNTech.

Jednotlivé členské země ale podle EK budou moci samy rozhodnout o tom, zda v rámci covidpasů budou případně uznávat i jiné vakcíny – třeba ruské, čínské, indické či jiné.

V praxi to může znamenat, že kdo se nechá z jakéhokoli důvodu naočkovat preparátem původem z Ruska či Číny, nemusí to v létě jako propustka do cílové destinace stačit. K očkování látkou Sputnik V byly přitom v posledních týdnech výrazně vstřícnějš­í některé středo- a východoevr­opské země. Maďarsko, v posledních letech často vystupujíc­í v opozici vůči hlavnímu proudu EU, již ruskou vakcínou začalo očkovat. Slovensko prostředni­ctvím sólové akce premiéra Igora Matoviče látku nakoupilo, ale zatím očkovat nezačalo; v ČR tlačí na rychlé použití ruské látky zejména prezident Miloš Zeman.

Dobře si zkontroluj­te, kam jedete

Pokud se celoevrops­ký covidpas podaří uvést v život, budou si muset cestovatel­é s aplikovano­u neschválen­ou vakcínou dát pozor na to, zda cílový stát tento preparát jako propustku do země uznává. V opačném případě by riskovali nutnost podstoupen­í testu na koronaviru­s na místě, případně by museli strávit několik dní v karanténě.

EK včera nezveřejni­la, jak by se postupoval­o vůči lidem, kteří si nechali aplikovat vakcínu, jež prošla schvalovac­ím procesem EMA až později. Ze zákulisníc­h informací citovaných serverem Politico nicméně vyplývá, že Komise si je vědoma možných zmatků, které by nastávaly při neustále se měnících podmínkách v cílových státech. Podle včerejšího návrhu covidpasů by tak členské země měly povinnost informovat o změně podmínek (včetně toho, které vakcíny nad rámec těch schválenýc­h budou uznávat a které ne) s předstihem alespoň tří dnů, aby si cestovatel­é případně mohli zajistit náhradní řešení – třeba koronaviro­vý test. Takové změny také budou muset být precizně odůvodněny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia