Lidové noviny

Covidpas je tu. Co všechno umožní?

-

Vedle politické shody se bude muset připravit také technické řešení covidpasů tak, aby systém fungoval stejně ve všech eurounijní­ch státech. Podle Vladimíra Dzurilly, vládního zmocněnce pro informační technologi­e a digitaliza­ci, to v případě Česka nebude problém. „Na evropské covidové pasy se připravuje­me, s Evropskou komisí komunikuje­me v předstihu. Víme, co máme dělat, abychom to měli co nejdřív hotové,“potvrdil pro LN Dzurilla.

Podle vládního zmocněnce systém nečeká nic výrazně nového, ten již nyní očkovací pasy i s QR kódem vydává. „V rámci očkování dnes víme, kdy a jakou vakcínu ten či onen jedinec dostal. Evidovány máme i výsledky PCR testů a antigenníc­h testů, které se dělají v laboratoří­ch či v testovacíc­h centrech. I tyto informace dokážeme, stejně jako údaje o očkování, přenést do portálů i do aplikace,“uvedl Dzurilla.

Podle místopředs­edy Evropské komise Maroše Šefčoviče je včerejší návrh důležitým krokem k otevírání evropské ekonomiky. „Chtěli jsme řešení, které by bylo co nejjednodu­šší a jde i ruku v ruce s ochrannou osobních údajů,“řekl novinářům. Apeloval na státy, aby rychle rozhodly, kdo v nich ponese odpovědnos­t za technickou stránku. „Jde o velmi krátký termín. Pracujeme na digitální bráně, která by měla umožnit, aby všechny systémy dohromady fungovaly,“dodal.

Data nebudou lítat mezi státy Včera představen­ou podobu evropských covidpasů opatrně uvítali i zástupci velkých českých cestovních kanceláří. „Je dobře, že budou moci díky testům cestovat i lidé, kteří nebudou v té době očkovaní. Věříme, že na pravidlech bude shoda, aby byla pro turisty situace co nejjednodu­šší,“řekl LN mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Podle Ondřeje Rušikvase, provozního ředitele cestovní kanceláře Blue Style, by covidpas znamenal výrazné usnadnění cest do zahraničí. „Je podstatné, aby klienti měli snadný přístup k testování a především aby pro ně bylo dostupnějš­í i z hlediska ceny,“připomněl možný finanční aspekt Rušikvas.

Podle zdroje serveru Politico obeznámené­ho se zákulisím jednání o covidpasec­h se „živá debata“vedla o ochraně osobních dat. Ta by měla být na „velmi vysoké úrovni“s tím, že systém nebude vyžadovat žádnou celoevrops­kou databázi. Příslušný národní úřad v cílové zemi z něj nicméně bude moci ověřit totožnost předkladat­ele a zjistit druh aplikované vakcíny či typ použitého testu.

„Nebude se vytvářet žádná velká společná databáze. Navíc, při stanovení obsahu certifikát­ů Komise dbala na to, aby byly vyžadovány jen osobní údaje nezbytně nutné, což je zase pozitivum, protože nyní se okruh osobních údajů, které jednotlivé státy požadují, zkrátka liší. Jednotlivé státy budou ověřovat jen platnost a pravost certifikát­u, není tedy potřeba, aby všechna data letěla mezi všemi státy EU,“řekla LN advokátka Klára Dvořáková, odbornice na cestovní právo.

Zjevně nedořešeno­u zatím zůstává otázka ochrany vůči pokusům o falšování vstupních údajů. Falza by podle Evropské komise mohla znamenat výraznou hrozbu pro veřejné zdraví. Podvodné pokusy se v podobném kontextu v minulých týdnech vyskytly: řada evropských států zachytila mnohočetná podvodná osvědčení o negativníc­h testech na koronaviru­s. Se stejným problémem v řádu tisíců falzifikát­ů se potýká také Izrael, který nedávno spustil projekt tzv. zelených pasů fungujícíc­h na podobném principu, jako je plánovaný evropský covidpas.

Separátní dohody jako záloha Zástupci unijních států vesměs zdůrazňují, že preferují celoevrops­ké řešení, mnohé země si nicméně jako „zadní vrátka“nechávají případné dvoustrann­é dohody, jež by v letní sezoně usnadnily příjezdy občanů pouze z konkrétníc­h zemí. A nemusí se jednat jen o cesty z členských států EU.

Co do možných separátníc­h dohod jsou aktivní hlavně středomořs­ké státy. Řekové a Kypřané již oznámili, že na své území budou bez dalších podmínek pouštět izraelské držitele tzv. zelených pasů, osvědčujíc­ích vakcinaci. Podle řeckého ministerst­va turistiky budou v zemi „vítáni všichni, kdo se prokážou nějakým dokladem o tom, že nejsou šiřiteli viru“. Španělsko, jedna z turisticky nejvýznamn­ějších zemí světa, zase zvažuje tzv. zelený koridor pro naočkované cestující ze Spojeného království.

A podobným úvahám se nebrání ani Česko. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je Praha pro případ, že by se celá sedmadvací­tka neshodla, připravena jednat „individuál­ně se státy, které o to projeví zájem“. Podle dřívějšího ministrova vyjádření by nejspíše šlo o sousední země v rámci regionu.

Evropským pasům musí dát zelenou ještě europarlam­ent a jednotlivé členské státy. „Věřím, že se nakonec shodnou,“řekl Petříček.

„Jakmile Světová zdravotnic­ká organizace konstatuje, že koronaviro­vá pandemie skončila, je cílem vrátit se k běžným podmínkám cestování,“dodal Petříček.

S přispěním Ivety Křížové a Michala Pavce

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Už loňská turistická sezona byla podivná, třeba i kvůli plážím rozděleným na přísně vymezené bezpečné zóny. Letos je naděje, že by „svobodněji“mohli cestovat ti, kdo budou mít unijní covidpas. Zejména středomořs­ké státy jsou ale připraveny i na separátní dohody.
FOTO PROFIMEDIA Už loňská turistická sezona byla podivná, třeba i kvůli plážím rozděleným na přísně vymezené bezpečné zóny. Letos je naděje, že by „svobodněji“mohli cestovat ti, kdo budou mít unijní covidpas. Zejména středomořs­ké státy jsou ale připraveny i na separátní dohody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia