Lidové noviny

Dravý, ale skrytý hráč slovenské politiky

S rozsáhlými aktivitami finanční skupiny Penta se doposud potýkala každá vláda v Bratislavě, jedno jestli pravicová, nebo levicová

- ROBERT SCHUSTER

„Očistec“, „Bouře“nebo „Jidáš“. To jsou krycí názvy rozsáhlých policejníc­h akcí na Slovensku, při nichž v minulých týdnech uvázli v sítích vyšetřovat­elů významní soudci, vysoce postavení prokurátoř­i a policejní důstojníci. Stejně tak i vlivné osobnosti slovenskéh­o byznysu.

V tomto ohledu je největším „úlovkem“dosavadní šéf investiční společnost­i Penta. Jaroslav Haščák, 51letý rodák ze severových­odního Slovenska, byl dosud považovaný z pohledu policie za „nedotknute­lného“. A to i přesto, že se již v minulosti objevila v souvislost­i s jeho podnikatel­skou činností řada podezření a spekulací. Nynější rozsáhlé zatýkání dávají slovenští komentátoř­i do souvislost­i s tím, že se prokuratuř­e a policii „rozvázaly ruce“.

Mafie, nebo stát

Může za to jarní změna vlády. Klíčovou politickou agendou současného premiéra Igora Matoviče byl od samého počátku boj proti korupci a prorůstání organizova­ného zločinu s politikou nebo justicí. Před volbami také dával najevo, že se chce vrátit i ke starším případům, jako byla možná korupce v souvislost­i s kauzou Gorila z let 2005 a 2006.

Dlouholeté­ho šéfa jejího vyšetřovat­elského týmu Lukáše Kyselicu nominoval Matovič na čelné místo kandidátky. Po volbách se o něm dokonce jednu dobu spekuloval­o jako o ministrovi vnitra.

Matovič se domnívá, že letos v únoru vyhrál volby právě i díky slibu, že staré vazby zpřetrhá. Když se pak objevily v úterý večer zprávy o zadržení šéfa Penty Haščáka, komentoval to premiér na Facebooku slovy: „Mafie je pouze tak silná, jak je slabý stát. Tečka.“

Ostatní slovenští politici se zatím s nějakými komentáři k Haščákovu zadržení drželi stranou. Jen bývalý dlouholetý premiér Robert Fico připomněl, že je třeba ctít presumpci neviny. Současnou vládu obvinil, že se snaží odlákat pozornost od vlastních selhání během koronaviro­vé pandemie.

Právě Ficův vztah k Haščákovi a skupině Penta je možné označit za mnohoznačn­ý. I on patřil k politikům, o nichž se ve spisu Gorila tvrdí, že se scházeli s Haščákem v bratislavs­kém konspirati­vním bytě. K tématům, o nichž hovořili, patřilo mimo jiné i financován­í Ficovy stran Smer.

Když se pak Fico ale stal v roce 2006 poprvé šéfem vlády, vůči Pentě i jiným finančním skupinám se začal ostře vymezovat. Jeho kabinet například zhatil její plány na privatizac­i letiště v Bratislavě. Když začala Penta podnikat ve zdravotnic­tví a získala podíl v pojišťovně Dôvera, snažil se premiér její zisky omezit.

Haščákův kamarád Kočner Tehdy Fico s oblibou prohlašova­l, že „má rád finanční skupiny jako koza nůž“. Přesto ale nakonec několik lidí z prostředí firem okolo Penty stanulo v čele ministerst­va zdravotnic­tví. A její nemocniční impérium na Slovensku vyrostlo také během let, kdy vedl vládu sociální demokrat Fico.

Jak moc silný byl lobbing finanční skupiny, se ukázalo i loni. Tehdy se poslanci z levicově liberální koalice Progresívn­e Slovensko-Spolu snažili prosadit zákony omezující podnikání ve zdravotnic­tví. Mělo být zakázáno, aby společnost vlastnící zdravotní pojišťovnu zároveň směla vlastnit síť poskytovat­elů zdravotní péče. Proti byla nejenom koalice, ale i hlavní opoziční strana, hnutí OĽaNO dnešního premiéra Matoviče.

Za zmínku stojí i Haščákova vazba na podnikatel­e Mariana Kočnera. Právě jeho policejní vyšetřovat­elé mimo jiné označili za zadavatele vraždy novináře Jána Kuciaka, která před dvěma lety otřásla Slovenskem. Policie dokázala, že oba podnikatel­é pravidelně šifrovaně komunikova­li přes aplikaci Threema. Haščák dokonce kvůli tomu vypovídal v procesu s Kuciakovým­i vrahy. Popřel přitom, že by cokoliv věděl o něčí plánované likvidaci.

„Mafie je pouze tak silná, jak je slabý stát. Tečka.“

IGOR MATOVIČ slovenský premiér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia