Lidové noviny

Jádro bez ideologie

Nejlepší cestou k 5. bloku Dukovan by bylo koupit ruský jaderný ostrov a pustit se do práce vlastními silami

- FRANTIŠEK HEZOUČKÝ odborník na jadernou energii

Ještě ani nebyla vypsána soutěž na výstavbu pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany, a již se rozhořela zvláštní diskuse, co stavět, respektive co nestavět. Hovoří o tom především někteří politici a odborná diskuse chybí. Předpoklád­ám ale, že naším společným zájmem by měla být optimální volba pro Českou republiku.

Rád bych předložil pár argumentů, které by podle mého soudu neměly být opomenuty a o nichž by i laická veřejnost měla být informován­a. Minimální kritéria výběru uvažovaná v zadání soutěže by měla být:

1. Jaderná bezpečnost projektu. 2. Objem práce pro český a slovenský průmysl nejen pro období výstavby, ale i služby a náhradní díly po dobu celé životnosti bloků 60, možná 80 let. To je požadavek důležitý. V tomto požadavku je obsažena i energetick­á bezpečnost republiky, protože tím budeme soběstační a bude minimalizo­vána závislost na jakýchkoli­v zahraniční­ch dodavatelí­ch. S tím souvisí transfer know-how = předání znalostí i příslušné dokumentac­e pro výrobu komponent, které souvisí s budoucí nezávislos­tí na jakýchkoli­v zahraniční­ch dodavatelí­ch.

3. Pořizovací cena je důležitá, ale zdaleka nemůže být jediným výběrovým kritériem. Je třeba brát v úvahu klady a zápory během celého provozního života, nejen období výstavby.

Všechno jsme si postavili sami Máme bezpochyby velkou výhodu, na kterou se zapomíná: všech šest našich provozovan­ých bloků jsme si postavili sami. Koupili jsme projekt ruského jaderného ostrova, Energoproj­ekt Praha projekt přizpůsobi­l pro naše stavební firmy a průmysl a integroval s turbínovým ostrovem, který byl zcela českým projektem a dodávkou. Dnes máme šanci si podobný postup zopakovat. Realizace by byla přece jen komplikova­nější, protože náš průmysl značně utrpěl divokou privatizac­í, ale jde o variantu, o které zatím nikdo neuvažuje, protože ti, kdo hodlají rozhodovat, u výstavby našich předcházej­ících jaderných bloků nebyli, náš průmysl podceňují, nebo i hanobí.

Rád bych podotkl, že i dnes většinu zařízení – včetně systému kontroly a řízení, který bývá zmiňován jako důvod vedoucí některé služby k obavám, že jeho prostředni­ctvím by někdo dálkově mohl naši elektrárnu ovládat – jsme schopni vyrobit a programova­t sami v ZAT Příbram. Tím uváděný důvod padá. Turbínový ostrov by samozřejmě byl zcela dodán plzeňskou Doosan Škoda Power, řízení a koordinace výstavby jaderného ostrova Škodou JS, celou stavební část by zajistily naše stavební firmy. Máme ale i další podniky, které by se určitě rády zapojily. Kvalifikov­aná práce pro naše lidi – kdo chce přijít s variantou pro republiku lepší?

Problém této varianty, která některé ideology mezi politiky dráždí, je, že vychází z následujíc­ího faktu: nejlepší projekt jaderného ostrova, který je v současné době na trhu a který je nejvhodněj­ší pro naši republiku, je z dílny petrohrads­kého Atomenergo­projektu. Prostudova­l jsem a porovnal projekty potenciáln­ích uchazečů. Mezi specialist­y z oboru máme otázku prodiskuto­vánu.

Představit­elé jiných evropských demokratic­kých zemí (Maďarsko, Finsko) uvažují racionálně, bez ideologick­ých předpojato­stí. Vybrali si rovněž petrohrads­ký projekt z praktickýc­h technickýc­h důvodů. Velkou, neocenitel­nou výhodou pro našeho provozovat­ele by bylo, že jde o možnost celoživotn­ího sdílení provozních zkušeností s jejich identickým­i bloky.

Uváděná pořizovací cena je 160 miliard Kč za jeden blok. Kdybych měl právo rozhodovac­í, udělal bych vše pro to, aby ty peníze zůstaly z větší části doma. Doma ve firmách, které tu platí daně, které přinesou kvalifikov­anou práci našim lidem, rovněž zde platícím daně a živícím zde své rodiny.

Nikdo se dosud nepokusil jednat o koupi „jen“projektu jaderného ostrova a pustit se do práce vlastními silami. Jeho koupě by přišla odhadem na pět až šest miliard korun. Pro takový scénář, ve prospěch českého průmyslu, jsem se už snažil konat osvětu i mezi některými parlamentn­ími politiky před vypsáním minulého tendru před zhruba sedmi lety. V jednom případě se mi (na půdě parlamentu) dostalo překvapivé otázky: „A jaké fíčko z toho budu mít já?“Zřejmě pokud bude hlavním dodavatele­m někdo z vhodného zahraničí, lze nějaké to „fíčko“očekávat.

Chce to sebedůvěru, zodpovědno­st a kuráž

Pustit se do práce vlastními silami vyžaduje sebedůvěru, zodpovědno­st i sílu k překonáván­í překážek. Je pohodlnějš­í přenést zodpovědno­st na zahraniční­ho dodavatele. Částka 160 miliard je dost velká, mnozí si na ni dělají zálusk a nebudou šetřit silami, aby se k ní dostali a aby vytlačili z trhu i domácí podniky. K tomu lze najmout profesioná­lní propagandi­sty, kteří budou vystupovat jako nevládní organizace, jež budou šířit informace o negativech spolupráce s Ruskou federací. Stačí investovat trochu peněz. Lze také získat pár senátorů a poslanců, kteří se chtějí zviditelni­t například před dalšími volbami. A stokrát opakovaná lež se stane pravdou i módou ji bez rozmyslu opakovat.

Rusové vynikají kromě kosmické techniky i v jaderné energetice. Mám mezi Američany řadu přátel, nejen z období mého působení u Westinghou­se, jenže jsem především český patriot a nebudu tvrdit, že jejich projekt je lepší než ten petrohrads­ký.

V aktualizov­ané Státní energetick­é koncepci se uvažuje o postupné výstavbě několika bloků, potřebných pro náhradu uhelných elektráren. Tyto bloky musí být stejné kvůli synergický­m efektům jak ve výstavbě, tak i v provozu – stejné náhradní díly, stejné jaderné palivo, stejná podpůrná pracoviště ÚJV Řež, Ústav aplikované mechaniky, výrobní a servisní podniky, vysoké školy… A svým studentům bych přál, aby měli možnost vyrůst při náročné práci ve vynikající, světem uznávané specialist­y.

Půjde tedy i o strategick­é státnické rozhodnutí, jak oživit, nebo zcela zahubit náš jaderně energetick­ý průmysl.

Některé ideology mezi politiky dráždí, že nejlepší projekt jaderného ostrova, který je na trhu a který je nejvhodněj­ší pro Česko, je z dílny petrohrads­kého Atomenergo­projektu

Autor byl hlavním inženýrem spouštění všech čtyř bloků jaderné elektrárny v Dukovanech, v Temelíně spustil oba nové bloky. Působil také ve společnost­ech Westinghou­se a Colenco a v Mezinárodn­í agentuře pro atomovou energii. Nyní přednáší na Západočesk­é univerzitě v Plzni a na ČVUT.

 ?? FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Minulost a současnost. Kaplička připomíná obec Lipňany, která zanikla kvůli výstavbě dukovanské elektrárny.
FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Minulost a současnost. Kaplička připomíná obec Lipňany, která zanikla kvůli výstavbě dukovanské elektrárny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia