Lidové noviny

Hvězdní rockeři naživo

- ONDŘEJ BEZR

ivá alba jsou vítaným kořením rockové hudby, často skrývají radikálně odlišná pojetí známých písní, nezvyklé hráčské sestavy, někdy i repertoár, který ze studiových nahrávek neznáme. Ke koncertním záznamům se často vracejí majitelé práv už nežijících muzikantů, stejně jako samotné aktivní rockové hvězdy, když chtějí připomenou­t některé ze svých starších tvůrčích období. Také v posledních týdnech se několik takových na trhu objevilo.

V září jsme si připomněli padesát let od předčasnéh­o skonu nejvlivněj­šího elektrické­ho kytaristy všech dob Jimiho Hendrixe. Jeho rodina spravující umělcovu pozůstalos­t se chová výrazně komerčně, snaží se Hendrixův odkaz zpeněžit občas až za hranicí dobrého vkusu, což se týká především série takzvaných „ztracených alb“, na která rozsévá studiové zbytky, které kytarista neautorizo­val a nic nového o něm neříkají, někdy jej dokonce spíše poškozují.

Tu a tam se ale vyskytne výjimka, a tou je i aktuální album Live in Maui, natočené na koncertě pod širým nebem 30. července 1970, tedy měsíc a půl před Hendrixovo­u smrtí, na jednom z havajských ostrovů. Kromě zvuku, který sice oproti dnešním možnostem samozřejmě vykazuje určitou plochost, ale má dobovou patinu, existují i filmové záběry koncertu, což dodává celku úplnost.

Hendrix koncert odehrál pod obnovenou hlavičkou kapely Jimi Hendrix Experience, kde k tradičnímu bubeníkovi Mitchi Mitchellov­i přibyl na postu baskytaris­ty Billy Cox. Ve velmi dobrém, uvolněném a improvizač­ně rozlétlém podání zde ve dvou plnokrevný­ch setech znějí mnohé z Hendrixový­ch nejznámějš­ích písní jako Foxey Lady, Voodoo Child (Slight Return), Purple Haze, Red House nebo Stone Free. Náš pohled na kytaristov­u genialitu toto dvojalbum nijak nemění v dobrém ani špatném slova smyslu, je ale velmi důstojným rozšířením jeho diskografi­e.

Bowie na konci turné

Britské vydavatels­tví Parlophone spravující archiv Davida Bowieho vymyslelo sérii limitovaný­ch nákladů šesti živých zpěvákovýc­h alb natočených v 90. letech se souhrnným názvem Brilliant Live Adventures. Vycházejí na CD i vinylech a aktuální druhý titul se jmenuje No Trendy Réchauffé (Live Birmingham '95).

Nahrávka přináší záznam závěrečnéh­o koncertu Bowieho turné na podporu tehdy nového studiového alba Outside, jež bývá považováno za start jeho rockového comebacku v 90. letech. Hlavní hvězdou koncertu je vedle zpěváka především kytarista Reeves Gabrels, který kromě hráčské virtuozity přišel i s podstatným­i zvukovými inovacemi a celkově modernizuj­ícím přístupem k hudbě. Většina koncertu vychází repertoáro­vě z obsahu zmíněného nového koncepčníh­o alba, nechybí ale ani několik klasických hitů.

Hyperaktiv­ní Young

Kanadský rockový písničkář Neil Young je pověstný nejen neúnavnou novou tvorbou, ale také až horečnou snahou zpřístupni­t celý svůj přebohatý archiv. Což sice jeho fanoušci kvitují, jen si někdy stýskají na Youngovu nadprodukc­i, která ne každému umožňuje si sbírku jeho alb kompletova­t. Letošní předvánočn­í čas je v tomto smyslu skutečně mimořádný.

Young přišel nejprve s The Times, EP svých sólových domácích živých nahrávek, určených původně pro internet. Živé album Return To Greendale je záznamem z roku 2003, kdy na turné propagoval s kapelou Crazy Horse tehdy čerstvé album – rockovou operu Greendale. A definitivn­í „ranou do vazu“fanouškovs­kých peněženek je komplet Neil Young Archives II, deseticédé­čkový komplet písničkářo­vých raritních studiových i živých nahrávek z let 1972-76.

 ?? REPRO LN ?? Jimi Hendrix. Magie z jeho hudby nevyvanula ani po 50 letech.
REPRO LN Jimi Hendrix. Magie z jeho hudby nevyvanula ani po 50 letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia