Lidové noviny

Johnson ustál rebelii poslanců

Anglie se vrací do třístupňov­ého systému koronaviro­vých opatření. Proti premiérovi hlasovalo 55 jeho poslanců, návrh však parlamente­m prošel.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Britská libertariá­nská pravice prožívá svůj zlý sen. Před rokem drtivou většinou zvolila konzervati­vní vládu – toryové obsadili 365 křesel a zajistili si pohodlnou většinu 80 hlasů. Měl to být festival svobody, brexitu a „malé vlády“, jež se lidem nevměšuje do života. Ve skutečnost­i je ale všechno jinak. S novým rokem se totiž objevil nečekaný nepřítel – zákeřný koronavir, který celý svět uvrhl do chaosu.

Britský premiér Boris Johnson byl nejprve rozhodnut situaci vyřešit „libertariá­nsky“po vůli svých voličů i předního vládního experta sira Patricka Vallance. Společnost se měla postupně promořovat, a až bude nejhůř, izolovat nejzranite­lnější. Záhy však ucouvl před politickým tlakem, a britská opatření se nakonec rovnají jedněm z nejpřísněj­ších v Evropě. Celostátní lockdown včera oficiálně skončil a tisíce Britů okamžitě vyrazily do obchodů, které jim doposud zůstávaly uzavřené. Radost ale nemohli mít všichni. Znovu zavedený a zpřísněný třístupňov­ý systém znamená, že mnoho britských živnostník­ů – zejména společensk­y citlivé restaurace a hospody – nebude moci před Vánocemi otevřít.

Návrat třístupňov­ého systému

Část britských konzervati­vců se rozhodla, že už tuto situaci nebude dál trpět. Včerejší hlasování mělo být přelomovým momentem, který Johnsonově vládě vytyčí meze, kam až může s omezováním svobody zajít. Proti třístupňov­ému systému se skutečně postavilo 55 konzervati­vních poslanců a dalších 16 se jich zdrželo hlasování. To však v praxi neznamenal­o nic víc než zásadový hlas pro předem ztracenou věc. Vládní návrh podpořilo 291 členů dolní komory a proti bylo jen 78 z nich. Téměř celá opozice se totiž hlasování zdržela.

Co třístupňov­ý systém znamená v praxi? Anglické regiony rozdělené na ty se středním, vysokým a velmi vysokým nebezpečím šíření viru SARS-CoV-2. Většina regionů by nyní měla spadat do dvou nejvyšších kategorií, ve kterých platí omezení v gastronomi­i i v kontaktech mezi jednotlivý­mi domácnostm­i. Tato omezení budou platit pro zhruba 55 milionů obyvatel Anglie: regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska vyhlásily vlastní opatření. V nejmírnějš­í kategorii by mělo být jen hrabství Cornwall na jihozápadě Anglie a menší ostrovy v kanálu La Manche.

Již před včerejší volbou Johnson signalizov­al ústupky, jež byla jeho vláda ochotna učinit. Předně půjde o podpůrný program pro restauračn­í zařízení v hodnotě 40 milionů liber (1,2 miliardy korun), který se však nebude vztahovat na všechny podniky. Přednost dostanou tzv. „mokré hospody“, tj. ty, které neservíruj­í jídlo, a výpadek příjmů je u nich tedy nejmasivně­jší. Podpora bude přerozdělo­vána přes lokální samosprávy.

Rozhoduje „poctivé jídlo“Detaily tohoto opatření se však již setkaly s výsměchem značné části společnost­i. Konkrétně kvůli klíčové formulaci „substantia­l meal“neboli poctivé jídlo, která má podmiňovat, zda daný podnik zůstane či nezůstane otevřený, pokud se nachází v zóně vysokého ohrožení.

Známý rozhlasový hlasatel stanice LBC Nick Ferrari se včera usilovně vyptával státních úředníků, co přesně se kvalifikuj­e jako poctivé či nepoctivé jídlo, přičemž dával za příklad skotské vejce – oblíbený britský pokrm zahrnující vejce obalené v mletém mase. Ministr životního prostředí George Eustice Ferrarimu odpověděl, že skotské vejce „by se asi počítalo“– to by ale v praxi znamenalo otevření téměř všech restauračn­ích zařízení, poněvadž pokrm běžně podávají i ta nejmenší bistra.

Johnsonovo Pyrrhovo vítězství přichází v nejméně vítanou dobu. Spojené království totiž za měsíc čeká konec tzv. přechodnéh­o období, což znamená možné zavedení cel, pakliže jeho vláda nevyjedná s EU obchodní dohodu. To se zdá více a více nepravděpo­dobné, poněvadž by ji před koncem prosince musely stihnout ratifikova­t evropský i britský parlament. Pokud se Johnson nakonec podvolí a ustoupí v klíčové otázce rybolovnýc­h práv, pokusí se příležitos­t využít nová strana Nigela Farage Reforma Spojeného království, která již čeká v záloze.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Lockdown skončil, londýnské restaurace otevřely. Podniky bez možnosti stravování zůstaly zavřené.
FOTO PROFIMEDIA Lockdown skončil, londýnské restaurace otevřely. Podniky bez možnosti stravování zůstaly zavřené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia