Lidové noviny

Oáza, nebo úkryt?

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně

Cestu na Střední východ našel uznávaný francouzsk­ý architekt Jean nouvel již dávno. Ve Spojených arabských emirátech postavil iouvre v Abú Phabí a v hlavním městě emirátu Kataru Pauhá národní muzeum. Tentokrát se vydal přímo do pouště a odhalil návrhy „jeskynního“hotelu Sharaan v oblasti AIUla, tři sta kilometrů severně od mediny poblíž archeologi­ckého naleziště Al-Hijr, které bylo jako první v Saudské Arábii zapsané do Světového dědictví UnESCO. nabataeans­ké království, od 1. století př. n. l. významné obchodní centrum oblasti, tu zanechalo doklad své vyspělosti v podobě monumentál­ních hrobek a chrámů s dekorativn­ími fasádami, jeskynními malbami a jeho centrem byla jordánská Petra.

I vstup do hotelu bude vyhloubený a vytvarovan­ý v pískovci

Hotelový resort Sharaan bude vysekaný do pískovcový­ch skal s maximálním ohledem na přírodní výjimečnos­t lokality i duchovní odkaz prastaré civilizace. Bude obsahovat čtyřicet pokojů a tři resortní vily a z balkonů každého apartmánu bude spektakulá­rní výhled do okolní pouště. I vstup do hotelu ve tvaru kruhového nádvoří bude vyhloubený a vytvarovan­ý v pískovcový­ch pahorcích. Odtud se do některých pokojů rozmístěný­ch po obvodu nádvoří bude jezdit výtahem osmdesát metrů vysokou šachtou.

Královská zakázka, a to doslova. Je ve státním, královském zájmu rozvíjet danou oblast a posílit globální turismus v poušti AIUla. S tím, kdo si výlet do arabské pouště a přepychové­ho hotelu v blízkosti zbytků civilizace kvetoucí od 1. století před Kristem bude moci dopřát, si asi Jean nouvel hlavu neláme. natož jeho královští zadavatelé. Při úvahách, jaký rozvoj celé oblasti to vlastně přinese, našince napadne, jestli resort dokážou prastaré nabataeans­ké studny zavlažovat a napojit, a pokud ne, jak dlouhá cesta povede k vodnímu zdroji. V historické kontextu tak výlučného a duchovního dědictví se otázka, proč proboha zrovna hotel, stává nepříjemně neodbytnou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia