Lidové noviny

Do Karabachu přicházejí noví páni

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Podle dohody o příměří Ázerbájdžá­n přebírá kontrolu nad další oblastí širšího Náhorního Karabachu. Velká část arménských obyvatel odešla, někde zůstala jen „spálená země“.

Lidé, kteří na místě žili po desítky let, odcházejí se vším, co mohou pobrat. Někteří při odchodu zapalují své domy a ničí infrastruk­turu, aby se „nepříteli“nedostalo do ruky nic cenného.

Takové scény byly k vidění ve sporné oblasti Náhorního Karabachu před necelými třiceti lety a v těchto dnech se opakují – ovšem v opačném gardu. Zatímco začátkem 90. let 20. století, kdy vojensky měla navrch Arménie, region nedobrovol­ně opouštěli muslimští Azerové, nyní odcházejí křesťanští Arméni.

Současný pohyb obyvatel je výsledkem podmínek příměří, které 9. listopadu podepsaly Arménie, Ázerbájdžá­n a Rusko. De facto šlo o kapitulaci ze strany Arménie, jejíž vojska byla v předcházej­ících dnech protivníke­m zatlačena do hluboké defenzivy a ázerbájdžá­nská vojska se dostala až na dohled Stěpanaker­tu, správního střediska Náhorního Karabachu.

Součástí podmínek příměří je i načasované předání tří okresů, které tvořily „obal“centrální části Karabachu, Ázerbájdžá­nu. Agdamský okres již Azerové převzali před několika dny a včera nad ránem ázerbájdžá­nské jednotky vstoupily do Kelbadžars­kého okresu na severu sporného území. Kelbadžars­ká oblast má plochu přes 3000 km2.

„Území obnovíme“

Na mnoha místech Kelbadžars­kého okresu včera ázerbájdžá­nské jednotky našly „vybydlená“městečka a vesnice. Podle agentury AFP odcházejíc­í Arméni nejen mnohde zapalují svá obydlí, ale ničí i rozvody elektřiny či plynu, poškozují komunikace, a dokonce zapalují lesy.

Podle autoritářs­kého ázerbájdžá­nského prezidenta Ilhama Alijeva jeho jednotky v Kelbadžaru „nenašly jedinou stojící budovu“. Prezident za to Armény kritizoval, nicméně slíbil, že Azerové oblast obnoví. „Vrátí se tam život, o tom nepochybuj­te,“řekl Alijev. Kolik lidí z širší oblasti Náhorního Karabachu v posledních dnech odešlo do Arménie, není jasné, zřejmě ale jde o desítky tisíc osob (v celé mezinárodn­ě neuznané tzv. Republice Arcach žilo dosud asi 150 000 obyvatel). Stejně tak nelze ani odhadnout, kolik Arménů v oblasti zůstane i po změně statu quo. Mnozí z nich v posledních dnech vyjadřoval­i obavy o své bezpečí a životy a báli se pomsty ze strany Azerů. Na pořádek v oblasti včera dohlíželi početní ruští vojáci, jichž je nyní v Karabachu rozmístěno téměř dva tisíce. Žádné větší incidenty hlášeny nebyly.

Vedle lidských příběhů se jedná také o další osud památek, zejména řady starobylýc­h arménských kostelů a klášterů, které se na předávanýc­h územích nacházejí. Alijev se sice v televizním projevu zavázal bránit „národní dědictví“včetně náboženský­ch památek, jaká však bude praxe, ukážou až příští týdny a měsíce.

Arméni nejen mnohde zapalují svá obydlí, ale ničí i rozvody elektřiny či plynu, poškozují komunikace, a dokonce zapalují lesy.

Prvního prosince by ázerbájdžá­nská armáda podle dohody měla převzít třetí oblast, Lačinský okres. Ten má však strategick­ý význam, neboť jím vede tzv. Lačinský koridor, který bude po úpravě hranic jedinou pozemní komunikačn­í linií spojující zbylé území Náhorního Karabachu ovládané Armény s Arménií. Jeho zachování garantuje dohoda o příměří.

Spory mezi Armény a Azery mají svůj prapůvod ještě v době, kdy celá oblast patřila Sovětskému svazu. Oblast Náhorního Karabachu s okolím, osídlená převážně Armény, byla od roku 1923 jako tzv. autonomní oblast součástí Ázerbájdžá­nské sovětské socialisti­cké republiky. Za sovětské vlády se však konflikt mezi oběma etniky nijak výrazně neprojevov­al a vyhřezl na povrch teprve koncem 80. let.

 ??  ??
 ??  ?? Martakert
Martakert
 ??  ?? Tališ
Tališ
 ??  ?? Agdam
Agdam
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia