Lidové noviny

Naše listopadov­á jistota

Nadšení, vzestup a poté pád do zapomnění. Slovenský politický příběh se pokaždé opakuje

- FRANTIŠEK MIKLOŠKO

Listopad se na Slovensku odehrává vždy ve znamení dvou událostí. Jsou to svátky zesnulých, kdy celá země navštěvuje hroby svých blízkých, a pak státní svátek 17. listopadu. Celoročně se na Slovensku nejvíc slaví tato trojice svátků: Vánoce, Velikonoce a již zmiňované Dušičky. Ty ostatní, mezi něž patří také 17. listopad, je třeba spíše připomínat a zamýšlet se nad nimi. Kam jsme se na Slovensku politicky dostali po 31 letech od těch slavných historický­ch chvil?

Umět reprezento­vat Slováky Bývalý ministr vnitra Vladimír Palko, exnáměstek primátora Bratislavy Pavol Minárik, exprimátor Košic Rudolf Bauer a já jsme v únoru 2008 vystoupili z Křesťansko­demokratic­kého hnutí (KDH) a založili stranu Konzervati­vní demokrati Slovenska. V té době u mě zazvonil jeden pán s tím, že by se mnou chtěl pohovořit o jakési důležité věci. Byl to slušný člověk, sečtělý a s rozhledem, zvláštnost­í bylo, že v jednu chvíli se rozhodl žít sám, bez střechy nad hlavou.

Vícekrát jsme se pak potkali na Náměstí svobody a on mě přesvědčov­al, že strana, kterou jsme založili, nemá perspektiv­u, neboť nejde o „slovenský příběh“. Na mou otázku, která strana v současnost­i vyjadřuje slovenský příběh, spontánně odpověděl, že Směr a KDH by se tomu mohly přibližova­t. Potom jsem s ním už ztratil kontakt. Slovenský příběh, jak to zřejmě myslel, znamená předpoklad­y a aspirace Slováků, které dokáže někdo reprezento­vat. Jaké byly tyto příběhy na politické scéně v novodobé historii Slovenska?

Dlouhodobě, zejména v opozici, představov­ala slovenský příběh Hlinkova slovenská lidová strana (HSĽS) v čele s Andrejem Hlinkou (trvalo to déle než 20 let). Když byla v letech 1938 až 1945 u moci, dopadlo to špatně. Poté Hnutí za demokratic­ké Slovensko v čele s Vladimírem Mečiarem (u moci bylo šest let), Směr Roberta Fica (dvanáct let) a Slovenská demokratic­ká koalice Mikuláše Dzurindy (téměř osm let). Dnes ze všech těchto stran politicky už nic není. Krátkodobě to byli komunisté v roce 1968, hnutí Veřejnost proti násilí od listopadu 1989 do dubna 1991, KDH v letech 1991 až 1992. Z prvních dvou dnes už nic neexistuje a KDH se už dvakrát nedostalo do parlamentu.

Dnes má aspiraci tvořit slovenský příběh vládní hnutí OĽaNO (Obyčejní lidé a Nezávislé osobnosti), v čele s premiérem Igorem Matovičem, které letošní únorové volby suverénně vyhrálo. Současná vládní koalice se chce vypořádat s korupcí a slibuje, že nebude krást. Možná zavede spravedlno­st a nebude krást, ale sebestředn­ost a chaotické přeměny v názorech premiéra způsobují, že půl roku po volbách začíná jeho strana výrazně upadat. Slovenský politický příběh se tedy opakuje: nadšení, vzestup a poté pád do zapomnění. Pokaždé dva kroky vpřed a jeden vzad.

Normalizač­ní povzbuzení Problém současného Slovenska je ještě jiný. Vladimír Palko charakteri­zoval současnost jako sebenormal­izaci. Panuje zde ustrnutí ducha. Ve slovenské společnost­i je slyšet především dvě skupiny, které proti sobě nesmiřitel­ně stojí: jedni si říkají konzervati­vci, projevují se primitivis­mem a netoleranc­í, druzí si říkají liberálové, jejich ideologií je levicový mainstream a jsou stejně netolerant­ní. Justice i prokuratur­a procházejí ztrátou důvěry. Vysoké školy ztratily jakoukoliv společensk­ou autoritu v zemi. Představit­elé

církví jsou bezradní a raději mlčí. Koronakriz­e vytlačuje kulturu, ale to je samozřejmě i problém jiných zemí. Za normalizac­e jsme tady měli texty Solženicyn­a, Havla, Milana Šimečky a dalších osobností, které byly pro lidi nadějí a ukazovali východiska. Dnes, také v důsledku velké generační krize, takového hlasu není.

Samozřejmě existují, byť dlouhodobá, východiska z tohoto stavu. Na Slovensku žije řada mladých lidí, kteří se angažují ve třetím sektoru, v nadacích, církvích nebo na bázi dobrovolni­ctví, zakládají kulturní střediska po celém Slovensku. Je třeba je jen v tomhle „nečase“povzbudit. Takovéto povzbuzení může dávat právě období normalizac­e ze 70. a 80. let v Českoslove­nsku, byl jsem toho svědkem. Byla to statečnost a věrnost jednotlivc­ů.

Například řehole v Českoslove­nsku byly v roce 1950 zlikvidová­ny. V roce 1990 vyšly v takřka nezmenšené­m počtu na svobodu. Jejich existence během normalizac­e stála často na jednom člověku. Dominikáni na Slovensku: páter Akvinas byl v roce 1952 zatčen a odsouzen na doživotí. V roce 1960 byl amnestován, v době normalizac­e v malém bratislavs­kém domečku přijímal dorost a vychovával ho. U slovenskýc­h redemptori­stů byli takovými lidmi páter Krajčík a páter Matiliak. Jeden byl odsouzen na 12 let vězení, druhý na doživotí. U kapucínů byl takovým člověkem páter Šebastián Jaďuď – a takto bychom mohli pokračovat. Bez ohledu na budoucnost věrně plnili své poslání a povolání. Podobně bychom našli příklady z občanského života těch časů.

Je paradoxní, že po 31 letech svobody musíme hledat příklady a povzbuzení z doby komunismu. Ale právě listopadov­é události roku 1989 nám dávají jistotu, že to má smysl.

Sebestředn­ost a chaotické přeměny v názorech premiéra způsobují, že půl roku po volbách začíná jeho strana upadat

Autor je slovenský politik

 ?? FOTO ČTK ?? Tváře listopadu ’89. Prezident Václav Havel se šéfy VPN a slovenskéh­o parlamentu Fedorem Gálem a Františkem Mikloškem (1991).
FOTO ČTK Tváře listopadu ’89. Prezident Václav Havel se šéfy VPN a slovenskéh­o parlamentu Fedorem Gálem a Františkem Mikloškem (1991).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia