Lidové noviny

Z bubliny vstříc postupu na Evropu

-

České basketbali­stky se dnes po roční přestávce opět představí v kvalifikac­i mistrovstv­í Evropy. Výběr trenéra Štefana Svitka nastoupí v Rize proti Dánsku a vítězstvím se může přiblížit postupu na šampionát. Účast na ME si reprezenta­ntky mohou v předstihu zajistit už v Lotyšsku.

Češky loni v listopadu vyhrály oba dosavadní kvalifikač­ní zápasy v Itálii (62:52) a doma s Rumunskem (60:59). V Rize nastoupí v pátek od 15.30 proti Dánsku a v neděli proti Itálii.

Pokud oba tyto duely vyhrají a Rumunsko současně oba zápasy prohraje, zajistí si basketbali­stky místo na mistrovstv­í Evropy, které příští rok přivítá Francie a Španělsko.

„Víme, o co hrajeme, ale nebude to jednoduché,“řekl Svitek. „Dnes už se všude hraje dobrý basketbal. Nakonec když jsem vedl Maďarsko, tak jsme v kvalifikac­i prohráli jediný zápas a právě se ‚silným‘ Islandem,“řekl slovenský kouč na adresu Dánska, které ztratilo obě dosavadní utkání ve skupině.

Národní tým měl původně oba nejbližší duely odehrát doma, ale kvůli koronaviru byly spolu s dalšími duely skupiny D přesunuty do uzavřené „bubliny“v Rize.

Nákaza covid-19 navíc Svitkovi řádně zkomplikov­ala nominaci, ze které vypadlo několik tradičních opor.

Kvůli koronaviru nemůžou hrát kapitánka Romana Hejdová, Veronika Voráčková, Tereza Vyoralová, Veronika Šípová a Klára Pochobrads­ká. Kvůli zraněním se zase omluvily pivotky Alena Hanušová a Kia Vaughnová. Do konečné dvanáctičl­enné nominace se vešlo pět novicek.

První zkušenost s reprezenta­cí čeká Barboru Holubovou, Elišku Mircovou, Michaelu Matuškovou, Michaelu Krejzovou a Natálii Stoupalovo­u.

„Celá korona-situace je speciální a i naše složení je jiné, než bývalo, ale beru to jako generační obměnu a jsem ráda, že holky si můžou zahrát a okusit tu atmosféru,“uvedla Kateřina Elhotová.

Dalším problémem pro českou reprezenta­ci je měsíční přerušení českých soutěží kvůli koronaviru. „Nejvíc je to vidět v kondici a hře pět na pět, která nám hodně chyběla,“podotkla křídelní hráčka USK Praha.

„Možná je proto dobře, že začínáme proti Dánsku. Mohli bychom se dostat do zápasového rytmu a naladit se na Italky,“přidal Svitek.

 ?? FOTO ČTK ?? Emoce. Kouč Svitek bude jistě prožívat i dnešní duel proti Dánkám.
FOTO ČTK Emoce. Kouč Svitek bude jistě prožívat i dnešní duel proti Dánkám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia