Lidové noviny

Hráč více stran vs. asketický katolík

-

Sedmihrads­ký kníže Gábor Bethlen (1580–1629) byl jedním z hlavních protivníků Habsburků v průběhu českého stavovskéh­o povstání a nemalé části třicetilet­é války.

V roce 1618 měl být volen uherským králem; do této doby jím byl Habsburk Matyáš. Bethlen tento krok nepodporov­al, nechal se zvolit uher- ským knížetem. Jednalo se tu spíše o správce Uherského království než o plnoprávně zvo- leného panovníka.

Bethlen dokázal výtečně lavírovat mezi Habsburky, českými povstalci, případně dalšími nepřáteli. Dokonce uzavřel příměří s Ferdinande­m II., a to v roce 1620. Jde o známý historický paradox, že Bethlenovy sbory dorazily na bělohorské bojiště den po bitvě. I jeho další působení během třicetilet­é války bylo silně ovlivněno nespolehli­vostí tohoto vladaře stejně jako tendencí hrát na více stran, včetně tureckého sultána. To se projevilo například za tzv. dánské války (1525–1529), kdy Bethlen sliboval pomoc králi Kristiánov­i IV. při jeho tažení na Vídeň, jež skončilo na Moravě.

Bavorský vévoda Maxmilián I. Bavorský, přední říšský katolický pán své doby, žil v letech 1573–1651. Pocházel z jedné z větví rodu Wittelsbac­hů. Byl tak vzdáleným příbuzným jiného významného příslušník­a tohoto rodu, totiž českého „zimního“krále Fridricha Falckého. Na rozdíl od tohoto kalvína byl Maxmilián velmi vyhraněný katolík, až asketické povahy.

V roce 1609 se Maxmilián I. Bavorský významně zasloužil o založení Katolické ligy, organizace katolickýc­h pánů v Německu. Jednalo se o jednoho z klíčových spojenců císaře Ferdinanda II. Štýrského v průběhu třicetilet­é války, zejména v její první fázi, tzv. válce české (1618–1620), ale i ve válce falcké (1621–1623).

Za své služby císaři obdržel Maxmilián v roce 1623 hodnost kurfiřta bavorského (kurfiřta falckého), kterou ztratil právě jeho vzdálený příbuzný Fridrich Falcký. Maxmilián získal i Horní Falc.

Až do své smrti představov­al jednoho z hlavních reprezenta­ntů katolictví ve střední Evropě. jč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia