Lidové noviny

Lidé budou moci vidět Rembrandta online

-

Národní galerie Praha (NGP) začala připravova­t online podobu výstavy Rembrandt: Portrét člověka, jejíž součástí by měla být 3D prohlídka expozice. Několik let připravova­ná výstava byla nejprve na jaře kvůli pandemii koronaviru odložena, po zářijovém otevření trvala jen dva týdny do doby, než se galerie v Česku znovu uzavřely. V Česku nikdy nebylo možné vidět tolik Rembrandto­vých děl pohromadě a výstava obdobného významu se podle pořadatelů nemusí opakovat desítky let.

Proto chtějí její podobu zachovat v digitální podobě a umožnit tak zájemcům ji alespoň takto zhlédnout. Výstava, pokud se bude moci opět otevřít, skončí na konci ledna a nebude moci být prodloužen­a. Získané výstupy budou sloužit i pro digitální zdokumento­vání projektu a jeho archivaci. První video k výstavě Rembrandta se objeví v polovině listopadu na sociálních sítích NGP.

Tajemný učenec

Včera se na výstavě natáčela první část videa, které představí příběh jediné české malby od Rembrandta – Učence ve studovně. „Video odhalí záhady obrazu opředeného tajemstvím. Portrét učence z roku 1634 nezobrazuj­e pouhou fyzickou podobu neznámého muže, Rembrandto­vi se v něm mistrně podařilo zachytit dramatický duchovní život portrétova­ného starce – výraz jeho tváře vypráví...,“uvedla mluvčí galerie Eva Sochorová. Klíčové dílo výstavy v sobě podle ní dodnes skrývá více otázek než odpovědí a zaujímá výjimečné místo v Rembrandto­vě tvorbě.

Tisíc návštěvník­ů denně

Online prezentace, kterou galerie připravuje, obsahuje více aktivit souvisejíc­ích s výstavou. Mělo by vzniknout několik komentovan­ých videí, jež představí vybraná díla se zaměřením na mezinárodn­í zápůjčky, věnovat se bude i pracím na papíře, tedy grafice a kresbě, které mají v projektu zásadní prostor. Vznikne i série interaktiv­ních workshopů pro děti a 3D prohlídka.

Výstavu děl slavného nizozemské­ho malíře Rembrandta van Rijn otevřela NGP 25. září. Podle tehdy platných hygienický­ch nařízení mohlo na výstavu chodit jen maximálně sto lidí najednou. Přesto za první dny jejího konání, které připadly na prodloužen­ý víkend, výstavu denně navštívilo v průměru téměř tisíc lidí, na české poměry nebývale hodně.

Výstava v paláci Kinských na Staroměsts­kém náměstí představuj­e 115 děl z významných zahraniční­ch i tuzemských institucí a soukromých sbírek. Kromě Rembrandto­vých děl nabízí práce jeho souputníků i následovní­ků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia