Lidové noviny

Lidovci v panice

Některé poslance nákaza rozkládá mentálně

- Martin Zvěřina

Straně lidové se přihodilo něco, co teď potkalo mnoho firem, mužstev či obecněji kolektivů. Bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný se nakazil covidem-19. Oznámil to v pondělí s tím, že je u něj průběh nemoci prakticky bezpříznak­ový a v práci pokračuje na dálku v režimu home office. O den později však předseda lidoveckéh­o poslanecké­ho klubu Jan Bartošek přispěchal sdělit médiím, že on, ač s kolegou Výborným jednal, nebyl dosud kontaktová­n hygienou. Z toho vyvodil následujíc­í závěry: „Vidím tady obrovské selhání ze strany státu. Nevěděl jsem, jak se mám chovat, a tak jsem hygienu kontaktova­l sám, ale nemohl jsem se nikam dovolat.“

Onemocnění covidem-19 není radno zlehčovat, nicméně pan poslanec je buď k smrti vyděšený, nebo negramotný. Pokud by platilo to druhé, pak je omluven, protože se nemohl dočíst, že hygienici nejsou povinni jej kontaktova­t do 24 hodin, jak si myslí. A pokud ani předseda poslanecké­ho klubu neví, co má dělat po setkání s nakaženým, je nutné do sněmovny poslat zdravotníh­o asistenta. A měl by to být nějaký VIP asistent, aby se pan poslanec necítil poškozen. Asistent by panu poslanci poradil, kdy a jak si má nasadit roušku či masku, mýt ruce či jak se má chovat v kolektivu. Případně – kdyby pana Bartoška přepadla nevolnost – by mu mohl obratem přivolat vrtulník, který by našeho vyděšeného zákonodárc­e okamžitě dopravil do předem zvolené nemocnice.

Lepší příklad poslanecké­ho marťanství těžko pohledat. Zatímco mezi lidmi kolují tisíce historek o tom, jak se přes nejrůznějš­í peripetie nemocní a pozitivně testovaní lidé dožadovali pomoci, zákonodárc­e propadá záchvatům úzkosti, o které se dělí s médii. Ujistěme pana poslance, že se nestal obětí atentátu hygienické stanice. Oni dělají, co mohou, ale často to neodpovídá našim představám. Panu Bartoškovi přejme pevné zdraví a více rozmyslu, u voličů by mu podobné vynucování pozornosti nemuselo prospívat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia