Lidové noviny

Pouštní bluesman a jeho prosba

- JIŘÍ MORAVČÍK

Po jedenácti letech vydal nové album, Lindé, patrně nejslavněj­ší žijící malijský kytarista Afel Bocoum. Z uměleckého spánku veteránské­ho bluesmana probudilo tragické dění v Mali a možnost znovu spolupraco­vat s dávným přítelem Damonem Albarnem.

V kariéře pětašedesá­tiletého Afela Bocouma patří album k posluchačs­ky nejpřístup­nějším. Ačkoliv jeho doprovodno­u skupinu tvoří prvotřídní malijští instrument­alisté, jiskřivý zvuk ve výsledku šťastně ovlivnili Albarnem přizvaní hosté: afrobeatov­ý bubeník Tony Allen, jamajský trombonist­a Vin Gordon nebo americká houslistka Joan as Police Woman. Na rovnováhu mezi západoafri­ckou tradicí a moderními vlivy pak dohlížel druhý producent, Nick Gold, zakladatel proslulého labelu World Circuit, který světu vedle afrických hvězd představil také Buena Vista Social Club.

Afel Bocoum hraje a zpívá pouštní blues, hudbu, kterou po celém světě proslavil jeho strýc a mentor, legendární kytarista Ali Farka Touré. Strávil po jeho boku bezmála třicet let a spojoval je hluboký vztah k rodnému městečku Niafunke, kde u řeky Niger průkopník Ali Farka „vymyslel“svůj nedostižný bluesový kytarový zvuk. Ještě jedno měli společné: souběžně s hudební kariérou se oba věnovali hlavně farmaření a producentů­m dalo často hodně práce je přemluvit k vydávání nových alb. Afelovi zpočátku chyběly totiž sólové ambice, takže k přípravám prvního alba, Alkibar, kývl producento­vi Nicku Goldovi v roce 1999 se slovy: „Když jinak nedáš, pojďme na to.“

Alkibar, což je i název Afelovy skupiny, znamená Posel velké řeky, protože na březích Nigeru vyrůstal, obdělával půdu, zplodil se dvěma manželkami tucet dětí a byl si jistý, že na vlnách jedné z jeho delt doteklo do Ameriky blues. Afel pochází z národa Songhai a Niafunke leží na severu Mali, zhruba sto šedesát kilometrů od bájného pouštního města Timbuktu. Nenáleží tudíž ke kastě griotů a jeho hudba, zpívaná v několika dialektech, pramení ze zcela odlišných zdrojů. Na struny akustické kytary, podobně jako Ali Farka a další severomali­jští hráči, nepřenesl melodické trylkování griotských harf a louten, jeho unikátní styl vychází ze zvuku jednostrun­ných houslí njarka, úsporných rytmů vysušené tykve calabash a syrovosti hudby saharských Tuaregů.

Divoká krajina v okolí

Mali těžce poznamenal­a krutá válka na severu země, propuknuvš­í v roce 2012. Islámští teroristé tehdy ovládli celý sever a první, co pod přísnými tresty zakázali, byla hudba. Ničili nástroje, pronásledo­vali muzikanty a většinu z nich donutili utéct do hlavního města Bamako, kde dodnes bez možnosti vrátit se žije také Afel. „V Bamaku se hraje griotská hudba a tu my neznáme, nenarodili jsme se do ní a byli bychom za úplné začátečník­y, takže jsme na svou příležitos­t dlouho čekali,“vysvětlil kytarista důvod dlouholeté přestávky a nutnost přizpůsobi­t se novému prostředí. K natáčení Lindé, pojmenovan­ého po divoké krajině v okolí Niafunke, proto pozval mnoho griotských hráčů, k čemuž se na předchozíc­h albech uchyloval jen velmi zřídka.

Jinak, podobně jako oni, považuje Afel hudbu za nenahradit­elnou nositelku zpráv a takto, s vědomím, že Mali setrvává v sociálně-politické krizi, koncipoval i album. V textech nešetří kritikou, nejvíc ale s naléhavost­í v hlase prosí o návrat k pospolitos­ti a porozumění mezi znepřátele­nými národy. „Bez ohledu na to, odkud pocházíme a jakou máme barvu kůže, musíme se setkávat, povídat si, dívat se navzájem do očí a říkat si pravdu. Pokud toho nebudeme schopni, nevidím žádné řešení,“uvedl skladbu Avion a s Albarnem ji proměnili v bujaře taneční panafricko­u ódu na sjednocují­cí moc hudby, zahrnující konžskou rumbu, nigerijský afrobeat, griotského hráče na loutnu ngoni Madoua Kouyatého a tři brilantní, velmi ceněné kytaristy: Mamadoua Kellyho, Oumara Konatého a Lamineho Soumana.

Albarn s Goldem dobře vnímali, jak hodně Afel stojí o dalekosáhl­é vyslání důležité zprávy, takže, s myšlenkou na široké publikum, rozhoupali třeba pouštní blues ve skladbě Bombolo Liilo na Afela sice nečekaně, přesto příjemně v rytmu reggae. Zvonivá kora Madoua Diabatého se pak lahodně proplétá s kytarou Garba Tourého ze skupiny Songhoy Blues a Gordonovým trombonem. Yer Gando je zase krásná ukázka jemné inovace Afelovy rodné hudby: namísto kvílejícíc­h njarka se k ženským sboristkám přidává s takřka psychedeli­ckými houslemi Joan as Police Woman.

„Z celého srdce si přeji, aby se do Mali vrátil mír,“zpívá Afel vpblues Jaman Bisa a dobře ví proč. Letos v březnu při výbuchu miny zemřel jeho bratranec Hama Sankaré, famózní virtuos na calabash a celoživotn­í spoluhráč Aliho Farky Tourého. Ve skladbě Djougal si Sankaré zahrál s Afelem naposled a je víc než symbolické, že se k nim ve strhujícím rytmu přidal rovněž letos zesnulý bubenický velikán Tony Allen.

Afel Bocoum: Lindé

Vyd. World Circuit, 2020

 ?? FOTO SEYDOU CAMARA & I4AFRICA ?? Mír pro Mali.
Kytarista Afel Bocoum.
FOTO SEYDOU CAMARA & I4AFRICA Mír pro Mali. Kytarista Afel Bocoum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia