Lidové noviny

Turci brzdí svou expanzi na moři

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Vztahy Evropské unie s Tureckem se dostaly na kritické rozcestí a příští dny rozhodnou o tom, jakým směrem se budou ubírat.“Včerejší slova Josepa Borrella, vysokého představit­ele EU pro zahraniční věci, dokumentuj­í vážnost situace na jihovýchod­ním křídle Unie.

Tenze mezi historický­mi rivaly se zvýšily koncem minulého roku, kdy Ankara podepsala tzv. dohodu o námořních hranicích s Libyí. Na jejím základě si pak začala nárokovat výlučnou ekonomicko­u zónu sahající až do centrální části Středozemn­ího moře, včetně vod v těsné blízkosti některých řeckých ostrovů, jako je Kréta. Navíc v této oblasti začali Turci provádět průzkum potenciáln­ě bohatých ložisek zemního plynu z mořského dna.

Řekové a s nimi i jejich partneři v EU tuto tureckou aktivitu vnímají jako porušení mezinárodn­ího práva a územní integrity. Počátkem srpna podepsalo podobnou smlouvu o mořských hranicích jako Turecko s Libyí také Řecko s Egyptem a ve východním Středomoří tím vznikly překrývají­cí se teritoriál­ní nároky.

V posledních týdnech se řecké a turecké lodě několikrát dostaly na hranu přímé konfrontac­e a hrozilo, že dojde na otevřený vojenský konflikt. Řecko a Turecko jsou přitom technicky spojenci – členové Severoatla­ntické aliance.

Jednotlivá pásma mořských vod a práva přilehlých států definuje od roku 1982 Úmluva OSN o mořském právu (UNCLOS). Úmluvu podepsala drtivá většina států světa, nikoli však Turecko.

Eurodiplom­acie slaví úspěch Řekové se ve sporu s Tureckem opakovaně dožadovali větší podpory od svých partnerů v EU a nyní se zdá, že alespoň částečně uspěli. Většina poslanců Evropského parlamentu se totiž včera na dosti bouřlivém jednání shodla, že EU musí „pevně hájit zájmy Řecka a Kypru a všemi způsoby přimět Turecko, aby ustoupilo od průzkumné těžby ve východním Středomoří“.

Zatím se zdá, že tzv. měkká diplomacie by mohla být úspěšná. V minulých týdnech totiž EU uvalila sankce v podobě zmrazení majetku a zákazu cest do EU na několik Turků, kteří jsou zodpovědní za ilegální průzkum. Paralelně probíhala diplomatic­ká jednání zejména mezi německými a tureckými diplomaty o zklidnění situace.

Hmatatelný­m výsledkem nátlaku ze strany EU bylo koncem minulého týdne stažení turecké průzkumné lodě Oruç Reis ze sporných vod do přístavu v Antalyi.

Turecké vládní zdroje sice vydaly prohlášení, že plavidlo se odebralo na „předem plánovanou údržbu“, je ale zřejmé, že akce má za cíl uvolnit prostor pro dvoustrann­é jednání s Řeky.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis včera při schůzce s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem v Athénách potvrdil, že jeho země je připravena zasednout za jednací stůl „okamžitě, ale za podmínky, že Turecko ukončí provokace“.

Vztahy mezi Řeckem a Tureckem zůstávají napjaté i po stažení turecké průzkumné lodi ze sporné oblasti Středozemí. Řekové tlačí na uvalení dalších sankcí proti svému rivalovi. Podporu však nemají jasnou.

Uprchlíci jako trumf

Řekové a kyperská vláda se mezitím domáhají ráznějších ekonomický­ch sankcí proti Turecku. Ty však – pokud by nepropukl otevřený konflikt – nejsou nyní pravděpodo­bné, neboť omezením či zmrazením obchodu s Tureckem by řada evropských zemí hospodářsk­y utrpěla. Mimo jiné se jedná i o vývoz zbraní, což je například v případě Německa významná komodita.

Šéf unijní diplomacie Borrell včera také připomněl, že Ankara je významným partnerem EU i v otázce migrace. Na tureckém území totiž aktuálně pobývá nejméně 3,5 milionu uprchlíků a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v minulosti několikrát zemím EU hrozil, že pustí běžence do Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia