Lidové noviny

Úřady nanoroušky nekupují. Chybí razítko

- MARTIN SHABU

Mohou zachytit až 99 procent neviditeln­ých částeček covidu. Během posledních šesti měsíců se Česko stalo jejich velkovýrob­cem. A to dokonce v evropském i světovém měřítku. Přesto jsou státní instituce k jejich většímu nákupu vlažné. Řeč je o rouškách s nanomembrá­nami, které v husté síti vláken dokážou eliminovat vdechnutí obávaného viru.

Jak zjistily LN, důvodem, proč státní instituce stále preferují nákupy „klasických“zdravotnic­kých roušek, je mezera v zákonech. Chybí totiž norma, která by definovala kvalitu roušek. Zdánlivá administra­tivní maličkost v praxi způsobuje, že úředníci nechtějí riskovat výběr na základě kvality a raději se rozhodují podle ceny. A v ní zpravidla vítězí levná řešení z Číny.

„Na základě podnětů od českých výrobců pracujeme na definici nové normy, která by měla tento typ osobní ochranné pomůcky definovat. Je nezbytné zajistit plnou bezpečnost a příslušnou kvalitu,“sdělil LN Karel Havlíček (ANO), ministr průmyslu a obchodu. O nedostatku ví i Zdeněk Veselý, generální ředitel České agentury pro standardiz­aci.

„To nechybí jenom nám, ale celé Evropě. Technická normalizac­e nikdy neumí standardiz­ovat dopředu. Nejprve vznikne řešení, které se až následně standardiz­uje pro zbytek trhu,“vysvětlil LN Veselý. Zároveň ale dodal, že již běží práce na předstupni pravidel k výrobě roušek. „Nyní finalizuje­me podklad k vydání technické normalizač­ní informace, která bude obsahovat podrobné návody, jak vyrábět a zkoušet roušky,“dodal Veselý. Měla by být hotova do konce září. Právě to už by zadavatelů­m veřejných zakázek mělo umožnit vypsat tendry i pro výrobce nanoroušek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia