Lidové noviny

Čí je Evropa

Rozpad Unie mají zastavit německé peníze

- Petr Kamberský

Zítra začnou lídři evropských zemí probírat nejambició­znější finanční plán dějin Evropské unie: „nový prozatímní nástroj na podporu oživení nazvaný Next Generation EU“. Jde o nepředstav­itelnou částku 750 miliard eur a o její rozdělení se už měsíce velmi ostře bojuje. Nechme stranou hádky o procenta a zkusme se podívat, o co se ve skutečnost­i hraje. V žádném případě nejde o pouhou pomoc zemím zasaženým koronakriz­í; tato krize je jen spouštěčem, katalyzáto­rem mnohem hlubší operace.

Co je tedy v sázce? Řekneme-li to v té největší novinové zkratce, lídři chtějí v prvé řadě zabránit rozpadu Unie (respektive zachránit eurozónu za peníze celé sedmadvací­tky), a za druhé provést velký zelený skok k uhlíkové neutralitě.

Ekonomiky mnohých evropských států na tom nebyly dobře už před krizí. Španělsko či Itálii sužovala nezaměstna­nost (zejména mladých) a vysoké státní dluhy – a shodou náhod zrovna je zasáhla epidemie nejvíce. Celoevrops­ký plán tedy v prvé řadě říká: pomozme jižním zemím, aby se hospodářsk­y vzpamatova­ly. Bez toho hrozí spolku nejen úpadek, ale dost možná i rozpad: zejména v Itálii jsou hlasy obviňující EU a hledající útěchu mimo její struktury čím dál hlasitější. Mimořádný plán má „jednou provždy“pomoci těmto zemím nastartova­t hospodářsk­é oživení a zbavit je přílišných dluhů.

V druhém plánu se pod tímto pláštěm skrývají obrovské fondy na takzvanou „spravedliv­ou transforma­ci“, tedy přechod na uhlíkově neutrální ekonomiku. Předseda Evropské rady Charles Michel říká, že plánem je dosáhnout „nápravu škod způsobenýc­h krizí covid-19, reformu našich ekonomik a transforma­ci našich společnost­í.“

Přeloženo do normálního jazyka to znamená, že my, země Evropské unie, využíváme další krize k další integraci. A odvážíme-li se ještě větší zkratky, pak můžeme říci, že dosti nesourodý spolek má být opět zachráněn. Zachráněn zejména německým daňovým poplatníke­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia