Lidové noviny

Ghana, země zaslíbená

Může uspět ghanská výzva k imigraci amerických černochů?

-

Nedávné rasové nepokoje v USA vzbudily řadu reakcí. Včetně výzvy ghanské vlády, která nabízí nespokojen­ým americkým černochům snadnou imigraci. Nejde jen o řečnické gesto, Ghana skutečně má zákon zvaný „Right of Abode“(právo na domovinu), umožňující „návrat osobám afrického původu žijícím v diaspoře“.

Formulace je očividně ovlivněna starším příkladem Státu Izrael. Má ale Ghana skutečně šanci napodobit úspěch židovského státu?

Situace není černobílá

Nejprve něco málo k ekonomice Ghany. Tento rovníkový stát je samozřejmě ve srovnání s USA dosti chudý. Hrubý domácí produkt na hlavu činí 2202 dolarů v paritě kupní síly, zatímco HDP na jednoho černého Američana představuj­e 16 580 dolarů. Lákala by vás emigrace do země, která je 7,5krát chudší? Nicméně situace není takto černobílá. Ghana je sice chudá země, ale její hospodářsk­ý růst během posledních dvaceti let byl obdivuhodn­ý: v roce 2000 byl tamní HDP per capita pouhých 258 dolarů.

Přitom je pozoruhodn­é, že od získání nezávislos­ti na Británii v roce 1957 její ekonomika prakticky stagnovala. Proč? První premiér a prezident země dr. Kwame Nkrumah v mládí studoval ekonomii a sociologii na amerických univerzitá­ch a antropolog­ii na London School of Economics. V Americe a v Británii se seznámil s tehdy módními levicovými ideologiem­i, a ačkoli sám nebyl komunista, získal značné sympatie pro tento myšlenkový proud. Stal se společně s americkým komunistou Georgem Padmorem zakladatel­em spolku, jehož cílem bylo založit Svaz afrických socialisti­ckých republik. Skutečnost, že v roce 1962 obdržel v Moskvě Leninův řád, v tomto kontextu asi nepřekvapí.

Další historii zkrátíme. Socialismu­s zkrachoval všude, tedy i v Africe. V dnešní době se hodně hovoří o vině Západu na otrokářstv­í a na chudobě Afriky, ale zapomíná se, že socialisti­cký experiment – který zahrnoval nejen Ghanu, ale vlastně většinu afrických zemí – nesl pravděpodo­bně vinu ještě větší. Jednou z mála spolehlivě nesocialis­tických zemí Afriky byla Jihoafrick­á republika, která je dodnes nejbohatší (nepočítáme-li Rovníkovou Guineu s jejím nedávno odkrytým ropným bohatstvím, Seychely s jejich turistický­m průmyslem a pár podobných výjimek).

Pokud jde o kolonialis­mus, nelze jej idealizova­t, ale ani úplně zatracovat. Bělošský kolonialis­mus zrušil v Africe otroctví: v britských koloniích v roce 1834, ve francouzsk­ých v roce 1848 (alespoň formálně – fakticky se otroctví udrželo v Mauretánii až do roku 1981), v portugalsk­ých v roce 1869. Jediná africká země, která byla během celé své dlouhé historie nekolonizo­vaná, byla Etiopie. Otroctví se v Etiopii udrželo až do roku 1942, kdy bylo na nátlak italských fašistický­ch okupantů zrušeno. (Což nelze považovat za argument ve prospěch fašismu; jde jen o doklad tehdejších poměrů v Africe.)

Pokud jde o dlouhý stín otroctví, existuje i v Ghaně. Profesorka afrických studií Sandra Greenová z Cornellovy univerzity cituje soudní případ z nedávné doby. Jistá velmi rozsáhlá rodina – spíše rod či kmen – řešila otázku náčelnictv­í. Náčelník rodu dodnes není jen formální funkce. Dvě větve rodu navrhly své kandidáty. Větev, jejíž předkové byli svobodní, argumentov­ala, že potomci otroků z druhé větve rodu nemají právo na takto významnou funkci. Případ se dostal až ke ghanskému Nejvyššímu soudu. Ten konstatova­l, že jde o rodinnou záležitost, do níž nebude zasahovat. „Ve své podstatě soud odmítl právo potomků otroků zastávat mocenskou pozici,“komentuje případ profesorka Greenová.

Hodně se hovoří o vině Západu na otrokářstv­í a na chudobě Afriky, ale zapomíná se, že socialisti­cký experiment nesl zřejmě ještě větší vinu

Americké vlastnosti

Nejen USA, ale i Afrika samotná má dodnes problémy s důsledky otroctví.

Může tedy ghanská výzva zapůsobit na americké černochy? Prozatím se jednalo spíše o jednotlivé případy. V roce 2018 například emigroval do Ghany dr. Obadele Kambon, lingvista nyní působící v hlavním městě Accra. Stihl se ještě téhož roku aktivně zapojit do místního hnutí proti důsledkům kolonialis­mu. Jedním z prvních hmatatelný­ch úspěchů hnutí bylo odstranění sochy Mahátmy Gándhího z kampusu University of Ghana. „Pokud ukazujeme, že nemáme respekt sami k sobě, že přehlížíme své vlastní hrdiny a vynášíme cizí, kteří neměli žádný respekt k nám, je to problém,“řekl dr. Kambon v rozhovoru pro BBC v létě 2019.

Ani kácení soch tedy není pouze současný americký fenomén.

Když odhlédneme od oněch aspektů věci, které nám ve střední Evropě mohou připadat exotické, až bizarní, emigrace z bohaté země do chudé může někomu přece jen dávat smysl. Nikoli samozřejmě kvůli komfortu, nebo dokonce sociálním vymoženost­em. Ty jsou v Ghaně na úrovni odpovídají­cí stupni ekonomické­ho rozvoje, tedy téměř žádné.

Pokud ovšem ghanská ekonomika poroste i nadále více než 11 procenty ročně jako během posledních dvaceti let, zajisté zde bude místo pro lidi odvážné, pracovité, podnikavé a samostatné. Což jsou vesměs vlastnosti, které byly tradičně považovány za typicky americké.

 ??  ?? PAVEL KOHOUT ekonom,
Algorithmi­c Investment Management, a. s.
PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia