Lidové noviny

Británie ruší karanténu, týká se to i Čechů

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Sdělte nám adresu, na níž se budete následujíc­í dva týdny zdržovat, vycházejte ven jen v nejnutnějš­ích případech a počítejte s tím, že vás budeme kontrolova­t.

Tak dosud znělo „uvítání“, kterého se dostávalo cizincům přijíždějí­cím do Spojeného království, a to na základě nařízení platného od 8. června.

Včerejším dnem bylo toto tvrdé opatření, jež efektivně znemožňova­lo jak turistické návštěvy, tak návštěvy příbuzných či pracovní cesty, zrušeno pro občany více než šedesáti zemí. Je mezi nimi většina evropských států včetně Česka; na seznamu však překvapivě chybí Slovensko. Povinnost karantény se i nadále bude vztahovat např. na občany USA.

Preventivn­í opatření bylo ovšem zrušeno pouze pro případy, kdy přijíždějí­cí cestuje přímo z některé země na zmíněném seznamu a v posledních dvou týdnech nepobýval na území některého z rizikovějš­ích států. Posledně uvedenou podmínku lze ovšem jen stěží kontrolova­t.

Karanténní izolace pro přijíždějí­cí cizince byla v minulých týdnech na ostrovech předmětem ohnivých debat. Kritici, mj. z řad podnikatel­ů závislých na zahraniční klientele, poukazoval­i na to, že opatření má v boji s virem minimální (pokud vůbec nějaký) význam. V rámci Evropy šlo o asymetrick­é nařízení, neboť Britové již několik týdnů mohou vstupovat na území řady dalších států (včetně Česka) bez omezení.

Spojené království patří mezi státy, které byly epidemií nového typu koronaviru zasaženy vůbec nejhůře. Země eviduje téměř 45 000 mrtvých s nemocí covid-19, což je nejvíce v Evropě a třetí místo na světě.

Tamější úřady proto přistoupil­y k uvolňování opatření později než jiné státy, přičemž jednotlivé historické země Spojeného království postupují mírně odlišně. Například ve Skotsku je nyní povinné zakrývat si ústa a nos i v obchodech, zatímco v Anglii pouze v hromadné dopravě.

Dopravci si oddechli

Povinná karanténa pro cizince působila ve Spojeném království obrovské ztráty v letecké dopravě, neboť provoz na tamějších letištích zůstával kvůli mizivé poptávce ochromen. Trojice dopravců (British Airways, EasyJet a Ryanair) se od poloviny června domáhala u britského nejvyššího soudu zrušení nařízení.

„Nesmyslná karanténa (...) bude mít devastujíc­í vliv na britský turistický ruch a způsobí ztrátu tisíců pracovních míst,“uvedly v soudním podání letecké společnost­i.

Letecká spojení do Spojeného království sice v posledních týdnech fungovala, ale v daleko omezenější hustotě než bylo běžné před začátkem koronaviro­vé krize. Ve směru z Česka je přitom za normálních podmínek Londýn se svými šesti letišti nejčastějš­í destinací leteckých spojů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia