Lidové noviny

Zemřel herec Matyáš, bylo mu 90 let

Svatopluka Matyáše si diváci pamatují zejména z televizníc­h rolí, nejvýznamn­ější filmová je zřejmě postava českoslove­nského pilota ve filmu Nebeští jezdci.

-

V 90 letech zemřel včera herec Svatopluk Matyáš. Uvedl to server Blesk.cz. Známý je z filmů Nebeští jezdci, Setkání v červenci či Akce Bororo a seriálů Kamenný řád, Přátelé Zeleného údolí nebo 30 případů majora Zemana. Působil také v divadlech v Hořovicích, Hradci Králové, Ostravě a Olomouci. Naposledy stanul před kamerou v roce 2014 v televizním seriálu Stopy života.

„Zemřel ve spánku, asi mozková příhoda,“řekla Blesku jeho dcera Alena. Dodala, že herec zemřel v Domově pro seniory Hortenzie. „Byl tam jen krátce,“doplnila.

Svatopluk Matyáš se narodil 18. října 1929 v Radslavicí­ch na Přerovsku, po maturitě na obchodní akademii v Praze vystudoval obor herectví na DAMU. Vytvořil řadu milovnický­ch i charaktern­ích divadelníc­h rolí, bohatá je jeho filmografi­e i účinkování v televizníc­h inscenacíc­h.

Ve filmu se Matyáš objevil hned jako čerstvý absolvent DAMU ve třech snímcích z roku 1956, které jsou však dnes už spíše zapomenuté. Větší roli hrál ve válečném dramatu Ročník 21 (1957), ale stejně jako u řady jiných herců, tak i u Matyáše bylo jeho mimopražsk­é divadelní angažmá příčinou poměrně nepočetné filmografi­e až do konce 60. let. Větší roli dostal znovu ve válečném dramatu Nebeští jezdci (1968).

S rozvojem regionální­ch televizníc­h studií Matyáš jako člen moravských divadelníc­h scén dostal více příležitos­tí v projektech ostravské a brněnské televize. Diváci si ho tak mohou pamatoval ze seriálů Kamenný řád (1975) nebo Přátelé Zeleného údolí (1979). Kromě zmíněných filmů účinkoval také třeba ve filmech Pozor, vizita!, Schůzka se stíny, Skalpel, prosím, Anděl svádí ďábla, Všichni moji blízcí, Nejasná zpráva o konci světa, Pouta nebo 3 sezony v pekle.

„S odchodem Sváti Matyáše odchází jeden z mála skutečných herců – chlapáků. Dokázal být ve svých rolích vnitřně přesvědčiv­ým horalem, horolezeck­ým vůdcem, ředitelem velké fabriky – ale také přemýšlivý­m diplomatem – nebo ,jen‘ tátou od rodiny,“uvedl pro server iDNES k odchodu herce prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

 ?? FOTO ČTK A ČSFD ?? v civilu na snímku z roku 2015 a vpravo v jedné ze svých nejslavněj­ších rolí jako kapitán Kolář ve filmu Nebeští jezdci z roku 1968 o českoslove­nských letcích v Británii
FOTO ČTK A ČSFD v civilu na snímku z roku 2015 a vpravo v jedné ze svých nejslavněj­ších rolí jako kapitán Kolář ve filmu Nebeští jezdci z roku 1968 o českoslove­nských letcích v Británii
 ??  ?? Svatopluk Matyáš
Svatopluk Matyáš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia