Lidové noviny

Cestování halí chaos a otazníky

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Nejistota dovoleným vládne. Zejména těm zahraniční­m. Rostoucí čísla nově nakažených covidem-19 mění den co den barvy cestovatel­ských semaforů po celé Evropě. Nekoordino­vaně a zmatečně. Česko uvažuje o zpřísnění pravidel pro Bulhary, Řekové se rozhodli je zpřísnit pro všechny.

Dosud v Česku zelené Bulharsko, letošní tahoun cestovních kanceláří, může brzy přebliknou­t na žlutou. Podobně jako před pár dny v Rakousku. Vývoj bulharskýc­h čísel, která zaznamenáv­ají rostoucí tendenci, Česko bedlivě sleduje. A poslední údaje nejsou povzbudivé. Cifra ve čtvrtek dokonce přeskočila tři sta případů za den. „Data v Bulharsku se horší. Víme, že některé státy vyřadily Bulharsko ze svých seznamů bezpečných zemí. U nás zatím na seznamu zůstává,“řekl LN ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který spolu s epidemiolo­gy a ministerst­vem zdravotnic­tví data z oblíbené prázdninov­é destinace vyhodnocuj­e.

Pokud by Česko změnilo Bulharsku jen barvu na žlutou, neznamená to automatick­y konec dovolených v zemi. Češi můžou do země vycestovat bez omezení, stejně jako do „zeleného státu“. Povinný negativní text či karanténa by čekal jen na Bulhary toužící po českých toulkách. Jiná situace by ovšem nastala v případě, že by Česko okopíroval­o rakouský model. Tamní vláda vydala varování pro své občany před cestami do Bulharska, plus do Rumunska a Moldavska. Lidé, kteří se při návratu z těchto zemí neprokážou negativním testem na koronaviru­s, budou muset do dvoutýdenn­í karantény, oznámil kancléř Sebastian Kurz. O jaké variantě ČR případně uvažuje, zatím není jasné.

V každém případě už včera Češi na červený seznam zařadili dvě neunijní evropské země – Srbsko a Černou Horu.

Zmatek, jenž na celoevrops­kém poli ohledně cestování začíná panovat, nevyvrátil ani šéf české diplomacie, který volá po větší evropské spolupráci. „Potřebujem­e dále posilovat evropskou koordinaci s ohledem na cestování. Nechceme se v Evropě překvapova­t, proto bychom potřeboval­i společný přístup všech členských zemí,“řekl Petříček.

S tímto přáním určitě neladí včerejší rozhodnutí Řeků, kteří budou od úterý po všech cestovatel­ích bez rozdílu při přechodu pozemní hranice požadovat negativní test na covid-19. Cestující z letadel a lodí budou kontrolova­t jen namátkově.

Příkladem zmatečného jednání je i slovinské přeřazení Česka do žluté kategorie minulý pátek, aby Lublaň následně vrátila, po víkendovém diplomatic­kém maratonu, v pondělí Česko do zelené – s výjimkou Moravskosl­ezského kraje. Žlutá nicméně nadále Čechům svítí od Lotyšska, Estonska a Kypru.

Změnu svých cestovatel­ských omezení se sousedními státy chystá i Maďarsko. Pod lupu si bere čísla ze Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Srbska a Rakouska, kde se počet případů v posledních dvou týdnech zvyšuje. Zpřísnění zatím bez detailů připustila i Bratislava.

Naopak zelenou včera oznámilo s platností od 15. července pro více než dvacítku evropských zemí včetně Česka Norsko, které doposud požadovalo karanténu. Pro Bulhary ji však ponechává.

Roušky s sebou

I přes mnohde blikající zelenou je nutné zachovat cestovatel­skou obezřetnos­t, připomíná Černínský palác. V některých zemích kvůli lokálním ohniskům opětovně platí pravidlo nošení roušek, například v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy, která hraničí s jihem Čech. Lidé si musejí zakrývat nos a ústa v obchodech, restaurací­ch a dalších vnitřních provozovná­ch.

S rouškou je zapotřebí počítat i v Čechy hojně navštěvova­ném Chorvatsku, kde ji vyžadují zejména v dopravě. Do kufru ji musí přibalit i turisté v Řecku a Itálii.

Česká pravidla se řídí semaforem, kdy hodnotí státy podle rizika nákazy. Pouze u zemí s vysokým rizikem musejí Češi při návratu dokládat negativní test nebo jít do 14denní karantény. V kategorii vysoce rizikových států zůstává ze zemí EU pouze Švédsko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia