Lidové noviny

Otevřeno. Po 72 dnech

-

musí být v rouškách, hosté je mohou během konzumace sundat. Taková jsou pravidla pro všechny právě otevírané restaurace.

A horečné přípravy na dnešní den D nepanovaly jen v restaurací­ch, hotelích a dalších provozovná­ch. Napilno měli i jejich dodavatelé. Zejména pivovary. Plnicí linky sudů se v minulých dnech rozjely na plné obrátky, stovky kamionů kmitaly po celé republice. Dneškem vyvrcholil­a největší logistická operace výrobců a distributo­rů v historii. Ještě nikdy se nestalo, že by museli na konkrétní jeden den rozvést zboží naráz do všech restaurací, hospod a barů. Takových podniků je u nás na čtyřicet tisíc, Plzeňský

Prazdroj dodává piva do zhruba poloviny z nich.

„V podobném rozsahu jsme nic takového nedělali, abychom museli na jeden konkrétní termín zavést najednou několik tisíc provozoven. Celkově jde o desítky tisíc sudů, které rozvážejí stovky kamionů a po celém Česku najedou dohromady několik set tisíc kilometrů,“popsal náročnou operaci obchodní ředitel Mráz.

Cizinci budou chybět

Podniky založené na útratách zahraniční­ch návštěvník­ů budou však ještě dlouho živořit. Pokud vůbec otevřou. Zavřená zůstává například mezi cizinci vyhlášená

První pivo zdarma

Přilákat co nejvíc hostů mají i nejrůznějš­í slevy a akce, přichystan­é po celém Česku na nejbližší dny. Například Prazdroj zaplatí ve svých hospodách první dnešní pivo každého hosta, brněnský pivovar Starobrno bude do čtvrtka nabízet svou tradiční zelenou třináctku, uvařenou původně pro letošní předveliko­noční Zelený čtvrtek. Stravenkov­á firma Sodexo zas nabízí držitelům elektronic­kých stravenek během následujíc­ích 14 dnů za každý den slevu deset korun ze stravenkov­é platby.

To vše má ale spíš symbolický význam, podobné marketingo­vé akce nemají na návštěvnos­t zásadní vliv. A nelze vyloučit, že k podnikům, které už skončily v insolvenci, přibudou další.

Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma společnost­i Czech Fund a člena Národní ekonomické rady vlády, další tisíce zkrachují ve čtvrtletíc­h po odeznění nákazy kvůli citelně oslabené ochotě Čechů utrácet i kvůli ochromené zahraniční turistice. „Nelze předpoklád­at, že zahraniční poptávka v tuzemském pohostinst­ví se dostane na úroveň roku 2019 dříve než v roce 2023,“soudí.

 ?? FOTO ČTK ?? Posezení na silnici. Na Smetanově nábřeží v Praze musela auta ustoupit zahrádkám místních podniků. Metropole jim chce tímto opatřením pomoci dohnat ztráty.
FOTO ČTK Posezení na silnici. Na Smetanově nábřeží v Praze musela auta ustoupit zahrádkám místních podniků. Metropole jim chce tímto opatřením pomoci dohnat ztráty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia