Lidové noviny

Další kolo půjček se už rozjíždí

Podnikatel­é již mohou jednat o úvěrech s bankami, které se přihlásí k programu COVID III

-

PRAHA Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) zveřejnila výzvu pro komerční banky na záruční program COVID III, který v pondělí schválila vláda. Hlásit se mohou do 25. května. S těmi, které projeví zájem, bude pak ČMZRB podepisova­t smlouvy. Podnikatel­é, kteří mají o úvěr se státní zárukou zájem, mohou se svými bankami už nyní zahájit jednání, uvedla včera mluvčí ČMZRB Marie Lafantová.

Do programu se podle ČMZRB hodlá zapojit většina bank zaměřených na segment malého a středního podnikání. Banky najdou veškeré informace včetně výzvy, parametrů programu i smlouvy o portfoliov­ém ručení na webu ČMZRB.

Česká spořitelna již zaznamenal­a zájem vyšších stovek firemních klientů o poskytnutí úvěru v rámci programu COVID III.

„Jakkoliv jsme doporučova­li záruku stá- tu 33 procent portfolia poskytnutý­ch úvěrů, i aktuální 30procentn­í záruka dává bankám šanci pomoci i řadě firem z odvětví, která pandemie zasáhla velmi citelně, jako je pohostinst­ví, ubytování, cestování. Banky ale na sebe berou 70 procent rizika ze všech poskytnutý­ch úvěrů v programu COVID III a musí se chovat s péčí řádného hospodáře, takže nebudou moci poskytnout úvěr všem klientům,“uvedl mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Zájem vyjádřily například i Raiffeisen­bank, Moneta Money Bank nebo Komerční banka.

„Zájem o program COVID III máme a určitě se jej zúčastníme,“sdělila mluvčí Monety Zuzana Filipová. Banku těší, že se proti minulým dvěma programům nastavil systém, kdy jednotlivé žádosti již plně administru­jí banky. „Žádosti v uplynulých dvou programech jsme byli schopni posoudit a zpracovat do týdne, například žádosti o odklad splátek posuzujeme a zpracovává­me do druhého dne,“dodala.

V programu COVID III vláda na záruky vyčlenila 150 miliard korun. ČMZRB tak bude moci ručit za půjčky až do 500 miliard korun. Podpora by se měla dostat k až 150 tisícům podnikatel­ů. Živnostníc­i a podniky do 250 zaměstnanc­ů budou mít nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, získají záruku do 80 procent. Délka ručení bude tři roky. Maximální výše úvěru bude 50 milionů korun. Půjčky budou poskytován­y pouze na provozní výdaje.

„Banky se musí chovat s péčí řádného hospodáře, takže nebudou moci poskytnout úvěr všem klientům.“

FILIP HRUBÝ mluvčí ČS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia