Lidové noviny

My a epidemie: můžeme se věčně schovávat?

-

Naší reakcí na pandemii bylo „vypnutí“. I se všemi uvědomovan­ými důsledky, které již brzy pocítíme na vlastních pracovních místech, peněženkác­h a dost možná i na vlastním zdraví. Důsledná, téměř totální prevence, nadiktovan­á státem a navozená médii a sociálními sítěmi na plné čáře porazila ekonomiku i naše tvůrčí sociální bytí. I naši občanskou autonomii. A uvedla nás do závislosti na nadějích a hypotézách. Mnozí nyní eticky triumfují ve svých celoživotn­ích polemikách s „materialis­ty“. Ve skutečnost­i ale zvítězila idea ekonomické­ho růstu.

Stejně tak je zjevné, že medicínu, jakou byla karanténa z jara 2020, lze – právě proto – ordinovat tak jednou za desítky let. Nejen z ekonomický­ch důvodů.

Mezi lidmi se při pohledu na zmatkující a protiřečíc­í si ministry v temných dnech března a dubna rozšířil názor, že epidemii covid-19 zvládli sami. Například tím, že si ušili roušky. Pravda to ale není. Základním principem v době vrcholící epidemie byla ekonomická organizačn­í role státu. Naše ochota být doma s dětmi, opustit své firmy nebo v nelehkých podmínkách pracovat z domova a zejména utlumit živnosti stála do značné míry na důvěře v to, že výpadek našich příjmů vykompenzu­je vláda, jak slíbila. Také proto jsme dvakrát neřešili, jaké ekonomické a sociální důsledky taková garance vyvolá a jaké nepřímé oběti včetně lidských bude mít. Bylo to to nejjednodu­šší řešení.

Pokud tedy někdo tvrdí, že způsob naší reakce na covid byl nějakým velkým vítězstvím ducha nad hmotou, autentický­m uznáním, že jeden, jakýkoli lidský život stojí za astronomic­ké kolektivní oběti a že přece nejde „jen o peníze“, hluboce se mýlí. Ne že by se v karanténě neukázala disciplino­vanost a lidskost, klaďme si ale i otázku (čekatelé na kompenzace by mohli vyprávět), jak by věci vypadaly, kdyby rovnostářs­ké kompenzace nebyly možné. Tak jako v mnoha zemích světa s karanténou bez finančních kompenzací. Respektova­li bychom my, obvykle zadlužení Evropané, zvyklí dostávat každý měsíc výplatu na účet, zákaz volného pohybu a zavření provozoven? Nevznikla by ostrá politická reakce? Přežila by vláda jediný den?

Že bychom jen tak – tváří v tvář viru, který nebyl, jak všichni viděli, ani zdaleka plošně smrtící – zůstali doma bez příjmů, je prakticky vyloučené. O nepodmíněn­é solidaritě proto nemůže být řeč. Není na tom ale zároveň vůbec nic špatného. Přiznejme si otevřeně a bez falešných iluzí, že evropský typ karantény je další západní luxus, který by bez důrazu na růst HDP, nyní podle některých karanténis­tů údajně nepodstatn­ý a pomíjivý, nebyl vůbec reálný. A z tohoto úhlu pohledu posuzujme to, jak se zachováme, pokud nás v dohledné době čekají ještě další kola střetu s tímto či jiným virem nebo s jakoukoli hrozbou ve formě paralyzují­cího strachu.

Zůstáváme bezbranní a závislí Co přesně jsme si za stovky miliard během dvou měsíců vlastně „koupili“? Přesná hlavní příčina úmrtí u většiny z přibližně 300 našich obětí covidu není dosud vůbec známa. Ale je možné, že karanténa u nás opravdu zachránila přinejmenš­ím stovky životů seniorů a osob s poruchami imunity. Imunitu, položku vysoké hodnoty, jsme si pobytem doma, mnozí ve strachu, rozhodně nezvýšili. Nemluvě o imunitě či odolnosti vůči covidu. Nemáme ani větší organizačn­í zkušenost: nemocnice se zdaleka nenaplnily ani nemocnými, natož těžce nemocnými. Vyhnuli jsme se setkání s jakýmkoli problémem.

Jestli se tento nebo jiný virus vrátí, najde nás v podstatě bezbranné, zdravotně i finančně. V důsledku zvoleného typu řízení epidemie jsme tedy zcela závislí. Na naději, že se virus nevrátí, že se objeví vakcína, nebo na „chytré karanténě“. V jejím případě je prognóza vlastně vcelku optimistic­ká: zájemců z řad různých IT a dalších komunikačn­ích gigantů o to, aby nám ji vnutili, bude určitě dostatek.

 ??  ?? JAN FRANK publicista a předseda OS Za branou
JAN FRANK publicista a předseda OS Za branou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia