Lidové noviny

Itálie schválila balíček pomoci

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Vládní strany v Římě našly shodu nad strukturou obřího balíčku ekonomické pomoci pro firmy i jednotlivc­e. Některé regiony se rozhodly urychlit uvolnění restrikcí již od pondělí.

ŘÍM/PRAHA Téměř 500 stran textu obsahující­ho i ty nejmenší podrobnost­i: takovou podobu má čerstvý dekret italské vlády, který do detailu definuje finanční pomoc, jež má pomoci postavit na nohy italské hospodářst­ví těžce zdecimovan­é pandemií nového typu koronaviru. Ze všech zemí světa patří Itálie mezi ty nejvíce postižené, tamější úřady evidují více než 31 000 úmrtí na nemoc covid-19.

Politici italské vládní koalice jednali o výsledné podobě dokumentu nazvaného Rilancio (Nový start) několik týdnů. Objem balíčku činí 55 miliard eur, v přepočtu téměř 1,5 bilionu korun.

Zhruba polovina z uvedené sumy připadne jednotlivc­ům, kteří prokážou nárok. Jde zejména o navýšení podpory v nezaměstna­nosti, neboť mnoho Italů přišlo v důsledku totálního útlumu výroby od března o práci, a také o jednorázov­ou dávku tzv. „příjmu v nouzi“pro nejchudší rodiny.

Předmětem ostrých sporů byla forma pomoci pro velké podniky prostředni­ctvím kapitálové­ho vstupu italského státu. Tento model nakonec prošel, ovšem za podmínky vyplacení nulových dividend pro akcionáře a s tím, že stát se po stabilizac­i firem ze struktury takových podniků zase stáhne. „Kroky, které zavádíme, jsou v souladu s novými eurounijní­mi standardy,“zdůraznil ministr hospodářst­ví Roberto Gualtieri a dodal, že Itálie je jednou z prvních evropských zemí, která mechanismu­s dočasného navýšení kapitálu zavádí.

Neobvykle emotivní finále mělo schválení pomoci pro italské zemědělce. Ta sice objemem něco přes 1 miliardu eur (více než 27 miliard korun) tvoří jen malou část balíčku, součástí dekretu je ale také udělení povolení k pobytu pro cizince pracující na italských plantážích. Mnoho z těchto lidí, vesměs původem z východní Evropy a Afriky, je v Itálii načerno a někteří jsou předmětem bezuzdného vykořisťov­ání – nyní by se jejich postavení mělo markantně zlepšit. „Je to velké vítězství (…) neviditeln­í teď budou o něco více vidět,“řekla ministryně zemědělstv­í Teresa Bellanovao­vá, která o zlepšení postavení „ilegálů“dlouhodobě usilovala a v přímém přenosu propukla v pláč.

Přijedou turisté?

Velkou pozornost věnuje vládní dekret podnikání v turistické­m ruchu. Toto odvětví je zejména v přímořskýc­h oblastech a v Italských Alpách důležitou součástí místní ekonomiky a letní sezona již pomalu klepe na dveře.

Hoteliérům a dalším podnikatel­ům v turismu budou dočasně odpuštěny daně, firmy mohou také dostat příspěvek k pokrytí zvýšených nákladů, které si vyžádá dodržování „bezpečných odstupů“mezi lidmi. Chudým italským rodinám vláda pošle tzv. prázdninov­ý bonus ve výši až 500 eur (13 500 korun), který bude možné použít na úhradu hotelového ubytování.

V turistické branži však přetrvávaj­í obavy z toho, že do Itálie se kvůli vysokým číslům nákazy bude obávat přijet mnoho turistů. „Odmítáme bilateráln­í dohody mezi státy, které by vedly k privilegov­aným turistický­m trasám,“shrnul italskou pozici premiér Giuseppe Conte. Ta je však v rozporu s doporučení­m Evropské komise, která vyzvala, aby se v Evropě nejdříve otevřely hranice mezi státy s podobně nízkou úrovní nákazy. Mezi ně ovšem Itálie nepatří. Obavy z toho, že trvající omezení ještě více poškodí ekonomiku, vedla řadu regionů k tlaku na centrální vládu, aby povolila rychlejší uvolnění restrikcí. Řím nakonec kapitulova­l a podle slov ministra pro regiony Francesca Boccii nyní „začíná fáze regionální zodpovědno­sti“. Od pondělí se tak v některých regionech otevře většina obchodů, restaurace a někde též pláže.

 ?? FOTO REUTERS ?? Pomozte nám! Majitelé obchodů s oblečením demonstrov­ali na známých Španělskýc­h schodech v Římě na podporu svého podnikání.
FOTO REUTERS Pomozte nám! Majitelé obchodů s oblečením demonstrov­ali na známých Španělskýc­h schodech v Římě na podporu svého podnikání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia