Lidové noviny

Koupaliště by měli táborníci oželet

- MELANIE KRÝSLOVÁ

Hlavní je dodržování hygieny, víme, že rozestupy a všudypříto­mné roušky nejsou na táborech reálné, říká v rozhovoru pro LN hlavní hygienička Jarmila Rážová.

LN Letní tábory se budou moci uskutečnit od 27. června. Proč jste se rozhodli pro tento termín? Původně byl v plánu srpen.

Epidemiolo­gická situace se vyvíjí příznivě a postupně dochází k uvolňování opatření. Pokud vše půjde dobře jako doposud, nevidíme důvod, proč letní tábory za dodržení určitých podmínek nepustit.

LN Není to riskantní, posílat děti v této době na tábory? Řada rodičů může mít obavy z nákazy.

Pokud budou dodržena protiepide­mická opatření, není důvod k obavám.

LN Co tedy navrhujete?

Připravili jsme metodický materiál, který stanovuje podmínky pro zajištění ochrany zdraví účastníků dětských táborů v průběhu letních prázdnin. Zejména klademe velký důraz na dodržování pravidel osobní a provozní hygieny všech účastníků akce, to znamená mytí rukou za použití tekutého mýdla a jednorázov­ých ručníků, použití dezinfekce, podle aktuální situace nošení roušek, dodržování preventivn­ích pravidel při kašlání, kýchání a rýmě.

V podstatě materiál vychází z platné právní úpravy, která upravuje činnost dětských táborů, což je zákon o ochraně veřejného zdraví a vyhláška o hygienický­ch požadavcíc­h na zotavovací akce pro děti s důrazem na posílení vysokého stupně hygienické­ho standardu.

LN Jak by měl konkrétně vypadat provoz táborů?

Provozovat­elé musejí zajistit odpovídají­cí provozní hygienu všech prostor tábora, se zvláštním zřetelem na toalety a umývárny a jejich odpovídají­cí vybavení. Zvláště důležité je zajištění

Denní nárůst pozitivníc­h nálezů dostatečné­ho množství tekoucí pitné vody, eventuálně teplé vody, mýdla v dávkovači, podle možností jednorázov­é ručníky nebo každé dítě musí být vybaveno vlastním ručníkem a dezinfekce.

Vysoký hygienický standard musí být dále zajištěn ve stravovací­m úseku, na ošetřovně a izolaci.

Konkrétní hygienické požadavky se odvíjejí od typu akce, jestli se koná v pevném objektu, chatkách, nebo je to stanový tábor. Mezi základní hygienická opatření se řadí pravidelný denní úklid s použitím dezinfekčn­ích prostředků s virucidním účinkem, dezinfekce WC, umýváren a jídelny před každým jídlem, pravidelné větrání všech provozních i ubytovacíc­h prostor. Vedle toho musí být proveden celkový úklid a případná dezinfekce celého areálu tábora mezi jednotlivý­mi běhy.

Dezinfekčn­í přípravek s virucidním účinkem k dezinfekci rukou doporučuje­me umístit do prostor hygienické­ho zařízení, do jídelny, kuchyně, ošetřovny a izolace a prostor určených ke shromažďov­ání. %

LN A co třeba stravovací zařízení, ubytování v chatkách – co vše bude potřeba zajistit?

Je samozřejmě velice důležité zajistit, aby příprava stravy probíhala za zvýšených hygienický­ch požadavků u personálu, jako je používání rukavic, roušek, pracovního pláště a samozřejmě důkladná hygiena rukou. Pod kontrolou musí být celý řetězec stravování od nákupu bezpečných potravin, použití pitné vody, dodržení skladovací­ch podmínek, rozdělení pracovních ploch a pomůcek, zabránění křížové kontaminac­i, správného tepelného ošetření, uchovávání pokrmů při bezpečných teplotách, zajištění provozní čistoty a vysokého stupně osobní hygieny.

Z ostatních zásad se nesmí zapomenout na oddělenou a bezpečnou manipulaci s čistým a použitým prádlem a na manipulaci s odpadem, vždy s důrazem na zajištění příslušnýc­h hygienický­ch a protiepide­mických opatření. Dále je důraz kladen na opakovanou edukaci dětí a personálu před a v průběhu akce.

LN

Co všechno bude povinné z hlediska provozu dětských táborů?

Základní povinnosti jsou uloženy provozovat­elům táborů zákonem a vyhláškou. Protože tábory pořádají většinou stále stejní provozovat­elé, jsou s těmito povinnostm­i seznámeni z předešlých let. Obdobně své povinnosti znají i rodiče dětí, tj. doložení lékařského posudku o zdravotním stavu dítěte a čestné prohlášení o bezinfekčn­osti.

LN Pro kolik osob by se mohly tábory konat?

Maximální počet všech účastníků zotavovací­ch akcí (podle zákona akce s počtem 30 a více dětí do 15 let na dobu trvání delší než pět dnů – pozn. red.) – tj. dětí, vedoucích, instruktor­ů a dalšího personálu – jsme stanovili od 25. května na 300 osob s možností navýšení na 500 osob od 8. června v případě, že bude přetrvávat pozitivní epidemiolo­gický vývoj. U stanových táborů bude maximální počet všech zúčastněný­ch osob sto.

O konání putovních táborů bude rozhodnuto až na základě aktuální epidemiolo­gické situace, raději ale doporučuje­me tento typ táborů letos nepořádat.

LN Jaké tam hrozí nástrahy?

U putovních táborů vzniká potenciáln­í nebezpečí případného šíření nákazy, která by se vyskytla v kolektivu dětí nebo naopak lokálně v prostředí, kde by se děti pohybovaly, a s tím souvisejíc­í problémy při následném dohledáván­í kontaktů nemocných nebo z nákazy podezřelýc­h osob.

LN Epidemiolo­g Rastislav Maďar, jenž při ministerst­vu zdravotnic­tví koordinuje uvolňování protikoron­avirových opatření, uvedl, že rodiče by měli počítat s tím, že když dítě pošlou na tábor, hrozí riziko nákazy. Kvůli tomu se mluvilo o homogenníc­h skupinkách, které by se případně nekřížily, aby nedošlo k nákaze. Jak by měly vypadat? Kolik osob by v nich mělo být?

Podle počtu účastníků organizáto­r vytvoří skupiny či oddíly dětí, u kterých by se omezil vzájemný kontakt. Například na táboře by se neměly pořádat společné akce pro všechny děti, a pokud ano, měly by být skupiny dětí v bezpečných odstupech, nejlépe aby šlo o skupiny dětí ubytovanýc­h ve stejné části tábora. Obdobně by se měl zabezpečit časově nebo prostorově oddělený skupinový výdej stravy. V rámci zájmových aktivit se předpoklád­á standardní oddělení skupin dětí dle jednotlivý­ch oddílů.

Podle situace bychom také organizáto­rům doporučili omezit pohyb pouze na oblast areálu tábora nebo volné přírody a vyloučit dopravu účastníků hromadnými dopravními prostředky, návštěvu koupališť a bazénů, kulturních památek a akcí, pořádání výletů do měst a podobně.

LN Když vezmeme v potaz hygienická opatření, je reálné, že se budou například dodržovat rozestupy u dětí?

Uvědomujem­e si, že něco takového není reálné, proto stanovujem­e jiná protiepide­mická opatření, například že budou děti v menších skupinkách a podobně.

LN A co roušky? Budou povinné, případně za jakých podmínek?

Povinnost nošení roušek by měli organizáto­ři upravit podle aktuální epidemiolo­gické situace a samozřejmě podle v té době platných mimořádnýc­h opatření vlády. Roušky by se měly na táborech používat pouze při pohybu mimo areál tábora a volnou přírodu. Doporučuje­me používat nejlépe roušky jednorázov­é, skladování čistých roušek zajistit zdravotník­em, nastavit pravidla pro výdej, obměnu a uložení použitých roušek, eventuálně způsob vyvařování textilních roušek.

LN Když budou mít děti vnitřní aktivity, například večer herní program v klubovně, budou muset mít roušky? Dá se čekat, že se jim nebude chtít...

To je stejné jako u rozestupů. Víme, že není reálné, aby děti při hrách měly roušky. Proto jsou tu jiná hygienická pravidla, která je nutné důsledně dodržovat. Počítáme s tím, že roušky se budou na táborech používat pouze v případě pohybu mimo areál a volnou přírodu. A samozřejmě bude záviset také na v té době platných mimořádnýc­h opatřeních vlády.

 ??  ?? pověřená hlavní hygienička ČR
pověřená hlavní hygienička ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia