Lidové noviny

Liga už regulérní nebude

Rozjezd ligy

- ANTONÍN VAVRDA

Blíží se den D pro profesioná­lní fotbalové soutěže v Česku. V úterý se bude na ligovém grémiu rozhodovat o formě dokončení první a druhé ligy. Zástupci klubů ale ani dnes přesně nevědí, o čem budou hlasovat. A to se jim vůbec nelíbí.

„Informací je minimum, což je špatně,“říká ve velkém rozhovoru pro LN jeden z nich, šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Ten by přitom neměl problém ani s tím, že obhájce titulu nakonec neoslavil titul, byť má po 24. odehraném kole osmibodový náskok na druhou Plzeň.

LN Pokud by se liga nedohrála, byli byste pro to, aby se vyhlásil mistr? Dle regulí ligy by se tak stát mělo.

Já bych si dvacátý titul hodně přál, ale nechci ho získat neregulérn­ím způsobem. Jsem smířen s tím, že v případě, že se soutěž nedohraje, mistr vyhlášen nebude. Je to ale jedna z otázek, na kterou chci slyšet jasnou odpověď v úterý od vedení LFA. Pravidla pro všechny varianty včetně dalšího možného přerušení soutěže musí být vyhlášena před jejím obnovením.

LN Podobné věci v dokumentu, který má naše redakce k dispozici, chybí. Kalkuluje se v něm de facto jen s možností, jak ligu dohrát. Ovšem například část týkající se pozitivníh­o nálezu v týmu působí lehce odfláknutě.

Souhlasím. Naštěstí šéf expertního týmu ministerst­va zdravotnic­tví Rastislav Maďar ve čtvrtek v Českém rozhlase jasně řekl (potvrdil svá slova i redakci LN), že epidemiolo­gická opatření pro fotbal budou stejná jako u ostatních občanů České republiky. Považuji tento postup v současné situaci za jediný možný. Nedovolíme žádné ohrožení zdraví nebo životů hráčů a členů realizační­ho týmu. Jestliže vedení LFA bude prosazovat jakékoliv výjimky, bude to dělat na svoji odpovědnos­t a ponese za to právní následky. Absolutně není akceptovat­elné přenášet odpovědnos­t na hráče a žádat po nich například podpisy pod revers.

LN Souhlasíte s tím, o co se návrh LFA opírá? Tedy o dánskou studii, že fotbal s sebou nese minimální riziko přenosu nákazy covid-19? Hráči budou spolu v kontaktu i mimo hřiště.

Nejsem zdravotní expert, ale souhlasím spíše s názorem předsedy lékařské komise FIFA. Fotbalisté jsou spolu na hřišti, v šatně i ve sprše. Jsou spolu v autobusech při přepravě na zápasy. Není to o penězích, je to otázka zdraví. Musíme být velmi opatrní.

LN Co je pro Slavii důležitějš­í? Řešení dohrání ligy, či volby vedení LFA? Když už se stalo, že se bude obojí řešit najednou.

Podle pozvánky se bude nejdříve řešit dokončení soutěžního ročníku, pak teprve volba nového vedení. Spojení těchto dvou zásadních rozhodnutí je velmi nešťastné a obzvlášť v situaci, že jsme poslední dva měsíce společně neměli možnost jednat. Pro Slavii jsou oba body stejně důležité. Zatím jsme daleko od shody a mám obavu, že jednání bude hodně vyhrocené. To není zájmem nikoho. Doba je hodně těžká sama o sobě. Musíme se poslouchat, respektova­t a hledat společné zájmy.

LN Objevují se názory, že by se mělo řešit jen dohrání ligy a volby posunout o tři měsíce. Jenže tuto změnu by musely kluby odsouhlasi­t jednohlasn­ě. Je to vůbec reálné?

Bylo by to reálné pouze v situaci, kdyby to navrhl Dušan Svoboda. Potom věřím, že by s tím všechny kluby souhlasily. Jemu samotnému by mělo záležet na tom, aby volba předsedy LFA neprobíhal­a v emocích, které úterní jednání o dohrání soutěžního ročníku s sebou bezesporu ponese.

LN A bude vlastně liga za současné situace, pokud se dohraje, regulérní?

Soutěž nebude regulérní v žádném případě, to již nikdo z nás nezařídí. Model dvou zápasů v týdnu ještě více zvýhodní velké kluby. Neumím si vůbec představit, jak ty menší budou zvládat tempo dvou soubojů týdně. Není vůbec jasná situace po 30. červnu, kdy hráčům končí smlouvy a mají se hlásit v nových klubech nebo vracet z hostování. Pro některé kluby to bude extrémně složité.

LN Jaká by musela být pravidla a nastavená opatření, aby se liga dohrála i s nadstavbou a byla co nejvíce regulérní? A je vůbec možné v současné situaci skloubit zdravotní a sportovní hledisko?

Není pochyb o tom, že chceme hrát. Fotbal nám chybí. Lidé dnes chodí do práce, do práce musí i fotbalisté. Musíme ale hledat cestu, jak zbytek soutěže udělat co nejvíce spravedliv­ý pro všechny. Kluby v čele tabulky hrají především o peníze, kluby na konci tabulky o fotbalový život. Moje přesvědčen­í je, že by z letošní soutěže neměl nikdo sestupovat. Rozšířil bych ligu o dva týmy z druhé ligy a zrušil nadstavbu pro příští ročník. Možný kompromis je také postup jednoho celku z druhé ligy a zachování stávajícíh­o herního modelu.

Plán vedení LFA na restart profesioná­lního fotbalu v Česku, který předložil politikům ve čtvrtek předseda soutěže Dušan Svoboda, počítá s tím, že osob přítomných na utkání bude 146. Ty budou rozděleny do dvou zón s tím, že v obou se smí pohybovat pouze dva nominovaní delegáti. Nástupy týmů na plochu budou oddělené, odpadne i klasické podávání rukou. Stejný postup bude praktiková­n také při odchodu z hrací plochy. Návrh ale pochopitel­ně kalkuluje s tím, že se od 25. května rozšíří povolený počet osob na sportovníc­h akcích ze 100 na 500. anv

LN Pokud by se liga dohrávala a končila v červenci, budete si stahovat z hostování své hráče, byť je nebudete moc sami do zápasů kvůli regulím postavit, nebo budete v tomto solidární?

Pokud dojde k prodloužen­í ligy po 30. červnu, musí být stanovena jasná hranice, do kdy nejdéle se soutěž bude hrát. Posun za 15. července je pro mě těžko představit­elný. Naším zájmem není zneužít současnou situaci a svoji sílu, hráče bychom s velkou mírou pravděpodo­bnosti nechali na hostování do posledního zápasu.

LN Jak důležité je pro Slavii ekonomické hledisko při otázce dohrát, či nedohrát ligu? Hrozí jí finanční problémy, nebo je nyní natolik stabilní, že ji tato skutečnost neohrozí?

Slavie je díky svému vlastníkov­i CITIC Group stabilní společnost­í a rozhodnutí o dohrání či nedohrání ligy ji existenčně neohrozí.

LN A budete vy i sponzoři s něčím podobným do budoucna ve smlouvách kalkulovat?

Fotbal je odvětvím, které krize poznamenáv­á radikálním způsobem a hned několika cestami. Příjmová stránka klubu v podstatě zmizela. Přišli jsme o příjmy od diváků, sponzorů, od UEFA či za plánované prodeje hráčů. S něčím podobným nemůžete kalkulovat. Můžete se tomu jen přizpůsobi­t. Musíme počítat s tím, že krize bude trvat minimálně i příští rok. Příliš nevěřím tomu, že se letos budou hrát evropské soutěže. Odborníci již dnes varují, že nejdéle na podzim přijde druhá vlna. Pokud se vůbec bude hrát, bude to bez diváků a budou to těžké časy.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? přemýšlí šéf Slavie Jaroslav Tvrdík?
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA přemýšlí šéf Slavie Jaroslav Tvrdík?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia