Lidové noviny

Češi mají šanci na lacinější úvěry

- MICHAL PAVEC

Lidé by mohli dostat levnější půjčky. Pomoci tomu má snížení klíčové úrokové sazby ČNB. Banky ale budou při posuzování úvěrů zřejmě přísnější.

PRAHA Když centrální bankéři oznamují snížení základní úrokové sazby, může to znít trochu nesrozumit­elně. O mnoho pochopitel­nější je ale možný důsledek tohoto kroku: lacinější úvěry pro domácnosti i firmy.

Radní České národní banky (ČNB) ve čtvrtek zdvihli ruce pro snížení výše zmíněné sazby na 0,25 procenta. Od této hodnoty se zpravidla odvíjejí úroky na bankovních produktech, tedy půjčkách nebo vkladech. „Nižší úrokové sazby by měly zlepšit podmínky při poskytován­í úvěrů. Subjekty, které se dostávají do finančních problémů, si budou moci půjčovat za nižší úrok. To by mělo pomoci překonat krizové období,“míní například Štěpán Křeček, ekonom společnost­i BH Securities.

Rozhodnutí centrálníc­h bankéřů samozřejmě úzce souvisí se snahou co nejvíce setřást tlustou deku, kterou na českou ekonomiku rozprostře­la epidemie koronaviru. Méně vyrábí třeba i tuzemský premiant Škoda Auto, který se potýká s malou poptávkou povozech. I další firmy brzdí produkci a budou potřebovat co nejlaciněj­ší peníze na mzdy, nájmy nebo investice. Stejně tak lidem, kteří třeba přišli kvůli úsporným opatřením o část platu, prospějí nižší sazby půjček na bydlení.

„Poskytovat­elé hypoték si ale budou důkladně vybírat, komu finanční prostředky poskytnou,“věští ekonom Křeček. Ačkoliv by se toto opatření na postupné kříšení české ekonomiky mělo propsat do komerčních sazeb, banky zatím s jasnými prohlášení­mi šetří.

„Vyhodnocuj­eme dopady rozhodnutí. Následně rozhodneme o našich dalších krocích,“říká například mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Velkou roli samozřejmě hraje konkurenčn­í prostředí, které je například u hypoték velmi silné. U nich lze očekávat, že klient bude ve výhodě u nově sjednaných úvěrů či u krátkodobý­ch fixací – rozhodně více než u těch dohodnutýc­h na delší dobu.

Bankéři ČNB srazili v průběhu uplynulých dvou měsíců základní úrokovou sazbu už potřetí. Z 2,25 procenta se dostala až na 0,25. Tuto hodnotu měla naposledy v listopadu roku 2017. Jde pouze o jeden z mnoha signálů pro českou ekonomiku, které samotní centrální bankéři předpovída­jí pro letošek pokles o osm procent. Přitom ještě před krizí počítali s růstem přes dvě procenta.

Kurz koruny by se podle ČNB měl pohybovat kolem 26,90 koruny za euro, inflace by měla o málo přesáhnout dvě procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia