Lidové noviny

Roušky pro popelku

-

Ovíkendu se do sebe pustili na sociálních sítích ministři zdravotnic­tví a vnitra Adam Vojtěch (za ANO) a Jan Hamáček (ČSSD). Střetli se o to, kdo nese odpovědnos­t za nedostatek ochranných pomůcek v domovech důchodců a v dalších zdravotnic­kých zařízeních.

Jistě se lze na jejich účet dobře pobavit a sepsat třeba deset dobře míněných rad o tom, proč v sobotu večer po více než třech pivech není dobré chodit na sociální sítě. To ovšem bude vtipné jenom za předpoklad­u, že jejich přestřelka není symptomem mnohem hlubších problémů. Jenže právě ty se v sobotu večer začaly drát ke slovu.

Ministerst­vo zdravotnic­tví čelí obrovskému tlaku kvůli nedostatku roušek a respirátor­ů. Jako komunikačn­í strategii proto zvolilo cestu detailního informován­í o tom, kolik už pomůcek dovezlo. Ouha, stále jich však není dost. V domovech pro seniory už navíc začali umírat lidé na koronaviru­s.

Jak je to možné? Jen málokdo si uvědomuje, že v ČR existuje vícero druhů zdravotnic­kých zařízení. Máme státní, krajské, městské i soukromé nemocnice. A ministerst­vo zřizuje a řídí jen velké fakultní špitály. Úřad přitom už od počátku razil postup, že zajistí pomůcky jen pro „své“nemocnice a kraje či obce mají jednat samostatně.

Jenže už začátkem března se stát rozhodl zakázat vývoz respirátor­ů a regulovat jejich výrobu. Vznikla tak podle všeho naprosto nesrozumit­elná a nikdy nevyjasněn­á situace, kdy ministerst­vo zdravotnic­tví mělo logicky začít zajišťovat respirátor­y i krajským nemocnicím, ale kraje měly hypotetick­y dál samy shánět roušky. Ani ty však už nebylo možné na trhu sehnat, i zde měl tedy zasáhnout stát.

K tomu by ovšem bylo nutné vyhlásit nouzový stav, jenž umožňuje nakupovat pomůcky bez zdlouhavýc­h výběrových řízení. Hamáček o to skutečně 2. března žádal, ale vláda seznala, že má všechno pod kontrolou. Proto přišel nouzový stav až o 10 dní později. A až po 17 dnech prodlení teprve vláda rozhodla, že krajům bude zajišťovat ochranné pomůcky ministerst­vo vnitra. Pozdě, zdá se.

Máme tak bizarní situaci, kdy lékař z fakultní nemocnice má respirátor od Vojtěcha, zatímco lékař krajského špitálu si nasazuje masku od Hamáčka. A dva ministry, kteří se mohou přít o to, kdo jich zajistí víc.

Ale máme taky otázku, kdo v této situaci nese odpovědnos­t za dnešní potíže v domovech seniorů, které vlastně spadají pod ministerst­vo práce, tedy již třetí úřad.

Upřímně přiznávám, že naprosto rozumím frustraci ministra vnitra Hamáčka, jenž se na twitterové­m účtu vládního kolegy dočetl, že je to právě on. Technicky ano, ale pokud by vláda vyhlásila nouzový stav a ustavila krizový štáb, jak požadoval, mohla na tom být popelka sociálních služeb dnes zřejmě lépe. Nechci soudit, na úplné zhodnocení vládní reakce na pandemii čas teprve přijde. Mám však za to, že konečný verdikt by rozhodně měla hledat alespoň parlamentn­í vyšetřovac­í komise.

Máme bizarní situaci, kdy lékař z fakultní nemocnice má respirátor od Vojtěcha, zatímco lékař krajského špitálu si nasazuje masku od Hamáčka. A dva ministry, kteří se můžou přít o to, kdo jich zajistí víc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia