Lidové noviny

Čechy z Wu-chanu čeká doma izolace

Evakuovaná pětice stráví dva týdny na Bulovce Vláda má dnes schválit zákaz přímých letů z Číny

- MARTIN SHABU Pokračován­í a více na straně 2 a 3

PRAHA „Snad odletíme bez komplikací,“napsal včera krátce po půlnoci na sociální síti student softwarové­ho inženýrstv­í v čínském Wu-chanu Daniel Pekárek. Před sebou měl dlouhé hodiny náročné cesty a nejrůznějš­ích vyšetření. Ocitl se totiž ve skupince sedmi Čechů a Slováků, kteří byli přes Francii a Belgii po dnech napjatého čekání evakuováni domů kvůli epidemii koronaviru. „Stále čekáme ve frontě, nevím proč,“přiblížil krátce před odletem LN Pekárek.

První část letu do Evropy, na vojenské letiště u Marseille, zajistil francouzsk­ý armádní speciál, který přepravil občany třiceti zemí. 36 z nich podle francouzsk­ého ministerst­va zdravotnic­tví vykazovalo možné symptomy nákazy.

Finální část letu Brusel–Praha měl obstarat Jak-40 z české vládní letky, na jehož palubě nechyběl ani epidemiolo­g. Z Bruselu odlétl krátce před 23.00. Dvojice

Slováků měla namířeno přes Prahu do Bratislavy. Před odletem z Číny se museli všichni podrobit vyšetření. „Také mi dezinfikov­ali ruce i telefon a vyměnili roušky,“popsal Pekárek.

„Určité riziko vždy existuje. Proto byl proveden exit screening, než vůbec byli vpuštěni na palubu letadla. Pak bude provedeno určité šetření i v Bruselu,“uvedla včera odpoledne hlavní česká hygienička Eva Gottvaldov­á. Zároveň potvrdila, že pětice evakuovaný­ch stráví po příletu do Prahy čtrnáct dní v izolaci v Nemocnici Na Bulovce, která má specializo­vané pracoviště pro boj se smrtícími viry.

Čtyři muže a jednu Rusku, jež se má v ČR vdávat, čeká série vyšetření a monitorová­ní. Umístěni budou ve dvou samostatný­ch pokojích, kde jiní pacienti nejsou. Lékaři a sestry budou při rizikovém kontaktu využívat ochranné pomůcky, jako například rukavice, respirační roušky, čepice, pláště a brýle.

Koronavir, který se šíří z Číny, si už vyžádal přes 300 životů a 14 tisíc nakažení. První oběť mimo Čínu ohlásily o víkendu Filipíny. Německo potvrdilo nákazu dvou lidí, kteří se v sobotu vrátili z Wu-chanu armádním speciálem.

Česká vláda dnes schválí zastavení přímého leteckého spojení s Čínou, uvedl včera večer premiér Andrej Babiš (ANO). Zákaz by podle něj měl začít platit od příští neděle, aby se stihla vrátit ještě asi stovka Čechů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia