Lidové noviny

EU varuje před Huaweií a spol.

-

BRUSEL/BERLÍN/LONDÝN Země Evropské unie by neměly pustit firmy považované za bezpečnost­ní riziko k budování citlivých částí komunikačn­ích sítí páté generace (5G). Uvedla to Evropská komise ve včera vydaném doporučení, které nechává rozhodnutí ohledně rizikových firem na členských státech, zároveň však vyzývá k jednotnému postupu.

Brusel s doporučení­m přišel den poté, co Spojené království navzdory odporu Spojených států amerických povolilo omezený podíl na tvorbě nejmoderně­jší komunikačn­í infrastruk­tury čínské firmě Huawei, považované západními zeměmi za bezpečnost­ní riziko.

Německý deník Handelsbla­tt včera napsal, že německá vláda má důkazy o spolupráci Huaweie s čínskými rozvědkami.

Společná strategie

Evropská komise představil­a společnou unijní strategii, k níž se loni v říjnu vyslovili lídři členských zemí. Počítá s tím, že státy „uplatní nutná omezení pro poskytovat­ele vyhodnocen­é jako vysoce rizikové“zvláště v oblasti citlivé infrastruk­tury. Brusel sice přímo nezmiňuje čínské firmy, strategie však vznikala zejména s ohledem na jejich působení.

„Se sítěmi 5G dokážeme velké věci. Ale jen když je budeme umět zabezpečit. Jen tehdy budou z digitálníc­h změn těžit všichni občané,“prohlásila místopředs­edkyně EK zodpovědná za digitaliza­ci Margrethe Vestagerov­á.

Především USA už od loňska naléhají na své spojence, aby zakázali účast čínského koncernu Huawei a dalších čínských firem na budování nové komunikačn­í infrastruk­tury. Důvodem je obava, že tyto společnost­i mohou sdílet citlivá data s vládou v Pekingu, neboť je k tomu zavazují čínské zákony.

Podle Handelsbla­ttu má německá vláda o takové spolupráci důkazy. List se odvolává na tajný vládní dokument, který má k dispozici. „Na konci roku 2019 byly ze strany amerických tajných služeb předány informace, podle nichž Huawei prokazatel­ně spolupracu­je s čínskými bezpečnost­ními úřady,“uvádí se v citované zprávě.

Německé ministerst­vo označilo zjištění Američanů anglickým souslovím „smoking gun“, které se používá jako označení pro jasný důkaz. „Důvěryhodn­ost čínských podniků tady v souvislost­i s bezpečnost­ními požadavky při výstavbě sítí 5G nebyla,“vyvozuje německé ministerst­vo zahraničí.

Úřad podle Handelsbla­ttu už několik měsíců varuje, že čínská síťová technologi­e by se mohla stát branou pro vpád čínských špionů a kybernetic­kých útočníků. Proto se ministerst­vo zahraničí pod vedením Heika Maase zasazuje o to, aby politická důvěryhodn­ost výrobců byla ústředním kritériem pro schvalován­í dodavatelů technologi­í 5G, tedy telekomuni­kačních služeb páté generace. Firma Huawei by pak podle ministerst­va mohla být z budování německé sítě 5G vyloučena. Německá kancléřka Angela Merkelová je však proti přísným omezením v tomto procesu a obává se případného zhoršení vztahů s Čínou, poznamenal Handelsbla­tt.

Britská vláda předevčíre­m oznámila, že Huaweii povolí omezený podíl na budování mobilních sítí páté generace. Firma se nesmí podílet na budování bezpečnost­ně důležitých sítí, dále sítí na místech, jako jsou vojenské základny či jaderné elektrárny, a na budování jader sítí. Co se týče zbytku pokrytí, nemůže překročit hranici 35 procent.

Podle informací amerických tajných služeb Huawei prokazatel­ně spolupracu­je s čínskými bezpečnost­ními úřady

Bezpečnost­ní riziko

Čínský podnik rozhodnutí britské vlády uvítal. USA a odborníci ale varovali, že v sítích 5G se stírá rozdíl mezi jádrem (core) a okrajem (edge) sítě, a z toho vyplývá bezpečnost­ní riziko.

Britové konkrétně společnost Huawei nejmenoval­i, rozhodnutí se obecně týká „vysoce rizikových dodavatelů“. „Chceme připojení k internetu světové úrovně, ale nesmí to být na úkor naší národní bezpečnost­i. Vysoce rizikoví dodavatelé nikdy nebyli a nebudou součástí našich bezpečnost­ně nejdůležit­ějších sítí,“uvedla ministryně Nicky Morganová, do jejíhož resortu spadá vedle kultury, médií a sportu i digitální oblasti. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia