Lidové noviny

Šlamastyka

-

kauzy totiž nejvyšší státní zástupce zdůvodnil tím, že nejsou důkazy ani pro zastavení stíhání, ani pro soud, že je třeba dalšího šetření a doplnění. Šetřilo se roky, počet podezřelýc­h klesl z jedenácti na sedm, dnes už jenom na dva a nenašlo se nic k soudu způsobiléh­o. Co se dá ještě najít? V každém případě však respektuji Pavla Zemana a i jeho konečné rozhodnutí. Ale co ta „mrcha“ministryně Benešová? Bude ještě v demonstrač­ním portfoliu chvilkovýc­h demokratů jako najatá ochránkyně Babišova?

Druhá facka, ta o střetu zájmů v bruselském auditu, však seděla, až mlaskla. Nemám důvod jí nevěřit ani na základě jen prosáknutý­ch neoficiáln­ích informací, neboť onen audit je zatím tajný. Profesioná­lní antibabišo­vští jabůrkové radostně začali s rychlopalb­ou o hanbě republiky, o odstoupení, o vracení stamilionů a tak dále. Nesmysl. Stejně nesmyslné je ovšem plané honimírstv­í premiéra Babiše: nic špatného jsem neudělal, je to spiknutí, vyhověl jsem přece zákonu a Agrofert jsem předal do svěřenskéh­o fondu! Jenže v jeho vedení je manželka premiérova a to samo o sobě už je značné šmé.

Místo onoho planého honimírstv­í měl by si premiér Babiš vzpomenout na čin německo-římského císaře Jindřicha IV. Když ho papež Řehoř VII. vyobcoval z církve, dostavil se před papežský hrad Canossa a tam v žíněném rouchu kajícníka, bos a ve sněhu dosáhl odpuštění.

Tak dramatické to pro českého premiéra arciť být nemusí. Stačí se v Bruselu omluvit, Agrofertem vrátit cca tři stovky milionů korun nenárokový­ch dotací a zajistit, že už je přijímat nebude. A pak může bez dalšího pokračovat ve své kariéře premiérské jako císař Jindřich IV. v kariéře císařské.

Bohužel nevěřím, že to udělá, jeho autoritářs­tví mu to nedovolí. Republika se bude soudit a ztratí daleko více, než jsou případné stamiliony. A nejvíce by pak ztratil sám český premiér, jehož pověst bijce za zachování výše dotací pro chudší země EU i po odchodu plátce Británie z EU by vyšla na psí třicátek.

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia