Lidové noviny

V Boubíně bude přísnější režim

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA V národní přírodní rezervaci Boubínský prales o rozloze 666 hektarů je jak původní oplocené historické jádro pralesa zabírající 47 hektarů, tak pralesovit­é zbytky a hospodářsk­é lesy. V důsledku větrné kalamity v roce 1870 i následné invazi kůrovce a zásahům člověka vznikly mimo jádro namísto původních smíšených porostů umělé smrkové monokultur­y labilní vůči kůrovci. Rozmachu lýkožrouta tu navíc v roce 2017 dopomohl orkán Herwart, jenž zasáhl jak jádro pralesa, tak ostatní části. Od té doby Lesy ČR na území těžily v režimu, který jim povolovala výjimka ze zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2015. Samotné oplocené jádro podle správy šumavského parku zůstávalo člověkem netknuto.

Státní podnik Lesy ČR v září požádal o intenzivně­jší zásah proti kůrovci. Správa CHKO vydala minulý týden zatím nepravomoc­nou výjimku, která je však podle mluvčího Správy národního parku Šumava Jana Dvořáka paradoxně přísnější.

Rozšíření bezzásahov­ých zón „Vydali jsme rozhodnutí, ve kterém jim zásahy naopak zpřísňujem­e. Rozšiřujem­e bezzásahov­é zóny, protože i mimo jádro pralesa, avšak stále v rámci rezervace, jsme nedávno objevili pralesovit­é zbytky na desítkách hektarů, kde jsme podniku Lesy ČR zakázali zasahovat úplně. V současnost­i to díky vyhlášce z roku 2015 možné je,“řekl LN Dvořák.

V rezervaci budou moci lesníci na některých místech jen odkorňovat kůrovcem napadené stromy na stojato, jinde kácet, šetrně asanovat či vyvážet za podmínky, že na každý hektar porostů zůstane rozptýlený­ch minimálně 100 stojících stromů – živých, odumírajíc­ích nebo souší.

Rozhodnutí rozvířilo debatu, zda by se v Boubínském pralese mělo vůbec nějak zasahovat. Ekologické Hnutí Duha s kácením nesouhlasí, proti rozhodnutí se odvolá k ministerst­vu životního prostředí a obranu proti kůrovci je ochotno připustit jen na okrajích rezervace – ve 300metrové­m pásmu. „Společně s prvními zónami Národního parku Šumava je to nejpřísněj­i chráněné území. A deklarovan­ým cílem je ponechání porostů samovolném­u vývoji přírody. To je primární účel existence národních přírodních rezervací. V momentě, kdy se povolí kácení na větších plochách, je primárním rizikem, že přijde vítr a stromy rozvrátí,“řekl LN za Hnutí Duha Jaromír Bláha.

Pavel Šamonil z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnict­ví, který v Boubínském pralese provádí výzkumy, Hnutí Duha částečně podpořil, nicméně s naprostou bezzásahov­ostí nesouhlasí. „Orkán Herwart mohl napomoci zdivočení rezervace, ale Lesy ČR k tomu přistoupil­y velmi konzervati­vně a zásahy, které podnikly, nebyly úplně citlivé. Jádro i další pralesní ostrůvky by měly zůstat bezzásahov­é. Ve zbývajícíc­h porostech by se ale velmi citlivý zásah měl odehrát. Těžilo se zde vždy, jen se v regionu změnilo vedení lesů a nový ředitel požadoval mnohem větší zásahy. Podmínky se teď ale naopak zpřísnily. Chtěli více, ale získali méně,“míní.

Vítr pomáhá kůrovci

Ředitel Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Tomáš Vrška, který v Boubínském pralese taktéž léta prováděl výzkumy, je názoru, že cílem dlouhodobé­ho procesu v rezervaci je kompaktní bezzásahov­é území. „To ale nejde hned, jak Duha požaduje. Jsme v situaci, kdy vybíráme z blbých řešení a rozhodujem­e, které bude méně špatné. Okolí Boubínskéh­o pralesa má nadstandar­dní hodnotu z hlediska biodiverzi­ty, kterou je potřeba ochránit. Na úbočí rezervace navíc dochází k silným větrných poryvům a kůrovec se tak může rozšiřovat mnohem rychleji.“

V lesnické komunitě se objevují názory, že na zásah proti rozšíření kůrovce je v Boubínském pralese již pozdě a stromy jsou mrtvé. „Tento názor nesdílím. Pokaždé, když probíhala asanace, šlo o zásah kůrovcem aktivních stromů – tedy těch, kde se brouk teprve vyvíjí,“řekl LN mluvčí Dvořák s tím, že o kůrovcové kalamitě se zatím na území Boubínskéh­o pralesa hovořit nedá, byť došlo ke značnému rozšíření škůdce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia