Lidové noviny

Ti, kteří bourají

-

Při nejhorší z nich byli tři mrtví, několik těžce zraněných a několik lehce zraněných včetně dětí. Letos se celkově jen za prvních deset měsíců stalo již více než 2200 nehod s úmrtím nebo těžkým zraněním. Na místě je tedy otázka, zda nejnižší zákonem dané limity pojistného plnění mají vůbec ještě smysl. „Je namístě o tom diskutovat, tím spíše, že cenový rozdíl mezi základním a středním limitem není více než několik stokorun ročně, tedy třeba korunu denně,“potvrzuje Svobodová. Také v ČPP souhlasí s tím, že zákonem stanovený nejnižší limit je dnes na hraně. „Vývoj některých fatálních škod, například na železniční­ch přejezdech, nás vede k úvahám, že by bylo správné podporovat legislativ­ní navýšení minimálníc­h limitů na podstatně vyšší částky, a to i v násobcích,“říká Čapková.

Co určuje cenu

Některé pojišťovny se touto cestou vydaly i bez změny legislativ­y. „My již nově základní limit 35/35 milionů korun vůbec nemáme, protože za stejnou cenu teď od nás motoristé dostanou dvojnásobn­ý minimální limit 70/70 milionů korun,“uvedl Bálek. Obdobný model zvolila také První klubová pojišťovna. „Rozhodli jsme se, že cenu za limit 70 milionů Kč snížíme na 35 milionů. Nikdo se tak již u nás nemusí rozhodovat mezi pojištěním s lepším limitem a mezi nižším limitem, který je o něco levnější,“říká Martin Podávka z První klubové pojišťovny. Základní a střední limit tak u této pojišťovny nyní stojí stejně.

Z pohledu stanovení ceny povinného ručení jsou tedy limity pojistného plnění spíš zanedbatel­nou položkou. Pojišťovny zohledňují třeba až 20 parametrů. „Zásadními kritérii, z nichž se při výpočtu ceny povinného ručení vychází, jsou však aktuálně zejména věk řidiče a místo jeho trvalého pobytu,“říká Honza Marek z Generali. „Vnímáme však, že by větší vypovídají­cí hodnotu měly údaje o tom, kdo vozidlo reálně řídí, kudy a kdy jezdí,“doplňuje Milan Káňa. Věří, že i k tomuto jednou dospějeme a ceny budou ještě spravedliv­ější.

Rozdíl v ceně to může udělat opravdu velký. „V závislosti na věku řidiče může činit až 20 procent. Započteme-li však i nejrizikov­ější skupinu nejmladšíc­h řidičů

do 23 let, pak jde o rozptyl až 60 procent,“popisuje Čapková. Vyšší škodní frekvenci vykazují také řidiči-senioři. Nicméně jejich škody jsou rozsahem menší. Obvykle jsou totiž způsobeny v nižší rychlosti. Rozdíl v ceně podle místa trvalého bydliště může činit také několik desítek procent. Zásadní je pak škodní průběh pojištění, tedy to, zda řidič jezdí bez nehody, nebo bourá. Ti druzí pocítí zdražení nejvíce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia