Lidové noviny

Pojišťovnu je lepší volat hned

Statistika dopravních nehod

- DANA JAKEŠOVÁ

Od začátku letošního roku šetřila Policie České republiky zhruba 90 tisíc dopravních nehod. Ve většině případů jde naštěstí jen o tzv. „plechové“škody. I tak je ale jakákoliv autonehoda pro její účastníky stresovou situací. Jak ji tedy zvládnout?

Doslova ve vteřině se může řidič stát účastníkem nehody. V takové situaci je důležité se snažit zachovat si chladnou hlavu. V případě, že je někdo zraněný, byť jen lehce, zavolejte záchrannou službu a vždy i policii.

Policii volejte i tehdy, když je škoda vyšší než 100 tisíc korun (nevadí při tom, že si nejste výší škody zcela jisti). A stejně tak policii kontaktujt­e v případě, kdy se s dalším účastníkem nehody nedokážete shodnout na tom, kdo je jejím viníkem – případně pokud některý z účastníků nehody nebude chtít podepsat záznam o dopravní nehodě.

V každém případě je důležité zajistit bezpečnost na místě dopravní nehody, především ji označit výstražným­i trojúhelní­ky. „Společně s účastníky dopravní nehody by pak měl řidič sepsat Záznam o dopravní nehodě, získat a zapsat si kontakty na svědky nehody, a pokud možno si i pořídit vlastní fotodokume­ntaci místa dopravní nehody a poškození účastněnýc­h vozidel, nakreslit plánek místa nehody,“popisuje další doporučený postup Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny.

Co je třeba pojišťovně doložit Nejlépe se rovnou z místa nehody spojte i s pojišťovno­u, a to buď prostředni­ctvím klientské linky, nebo přes asistenční službu vaší pojišťovny (např. Global Assistance, AXA Assistance, ČSOB Pojišťovna Asistence). Operátoři vám poskytnou informace, jak postupovat a zajistí také nutný asistenční zásah. Kontakt na asistenční službu najdete na asistenční kartičce nebo na zelené kartě. Na území České republiky máte ještě třetí možnost, a sice zavolat na Linku pomoci řidičům 1224, odkud vás operátor propojí na vaši pojišťovnu.

„Podstatné je, že škodu musí pojišťovně nahlásit oba účastníci nehody, tedy jak viník, tak poškozený,“upozorňuje Honza Marek z Generali. Poškozený proto, aby uplatnil svůj nárok, resp. škodu. Důležitými informacem­i jsou číslo pojistné smlouvy, registračn­í značka vozidla, údaje o majiteli vozidla. Dále datum, místo a průběh nehody a již zmíněný euroformul­ář o nehodě, podepsaný oběma stranami. Samozřejmě doklady od policie, pokud nehodu šetřila.

Další doklady se mohou lišit v závislosti na uplatněnýc­h nárocích. U nejběžnějš­í škody, tedy při poškození motorového vozidla, se vyžaduje doklad o vlastnictv­í vozidla, nejlépe kopie technickéh­o průkazu. „V případě opravy i daňový doklad s rozpisem použitého materiálu a práce,“vysvětluje Milan Káňa z Kooperativ­y.

Pokud by se oprava ekonomicky nevyplatil­a a auto tedy bylo „na odpis“, stanoví pojišťovna odškodnění rozdílem obecné ceny vozu a její zbytkové hodnoty, tedy cenou po poškození. „U újmy na zdraví se v prvé řadě zjišťuje rozsah utrpěného zranění,“říká Káňa. Pojistné plnění se pak odvíjí podle individuál­ních nároků poškozenéh­o, a to jak v případě majetkové škody (např. náklady léčení), tak nemajetkov­é újmy (např. bolestné).

Vyřízení pojistné události Veškeré toto papírování dnes již můžete s pojišťovno­u vyřídit, jak se říká, od stolu.

„Škodu je možné nahlásit elektronic­ky na našich webových stránkách, a to jak z počítače, tak i z mobilního telefonu,“říká Ivana Buriánková z České pojišťovny. Také dokumenty potřebné k likvidaci, tedy vyřízení pojistné události, lze vkládat jako přílohy elektronic­ky přes příslušný web. „Vyplněný formulář na webu se promítne přímo do předmětné škody, ostatní požadované dokumenty se musí naskenovat a z webu poslat do škody,“říká Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny.

V období od ledna do října roku ■

2019 Policie České republiky šetřila 89 459 dopravních nehod.

Při těchto nehodách bylo

460 osob usmrceno, 1783 osob zraněno těžce a 20 285 osob zraněno lehce.

Celková hmotná škoda

■ odhadnutá policisty na místě dopravní nehody dosáhla

5724,7 milionu Kč.

Nejčetnějš­í příčinou nehod

řidičů motorových vozidel bylo v období leden–říjen 2019

nevěnování se řízení vozidla

(20,3 % z celkového počtu nehod zaviněných řidiči motorových vozidel), dále následuje nesprávné otáčení nebo couvání (10,7 % z celkového počtu nehod zaviněných řidiči motorových vozidel), jiný druh nesprávné jízdy (10,3 % z celkového počtu těchto nehod) a další.

Zdroj: Policie ČR

Pokud jde o výběr servisu při škodách z povinného ručení, má poškozený zpravidla dvě možnosti. Běžnou praxí je, že pojišťovna viníka (tedy řidiče, z jehož povinného ručení bude škoda uhrazena) poškozeném­u řidiči nabídne možnost využití jejího smluvního servisu.

„Tato možnost je pro poškozenéh­o výhodná v tom, že další vyřizování pak probíhá mezi smluvním servisem a pojišťovno­u a poškozený si pak vyzvedne svoje opravené vozidlo,“vysvětluje Káňa. Popisovaná varianta bývá i časově efektivněj­ší. Se smluvním servisem má totiž pojišťovna nastaveny procesy, které veškerou komunikaci a administra­tivu významně zrychlují.

Druhou možností je, že si poškozený řidič odveze auto do autoservis­u podle vlastního výběru. A pak je na něm, aby pojišťovně doložil výši nákladů na opravu. „I v tomto případě však může servis zplnomocni­t k převzetí pojistného plnění. Pak peníze za opravu pojišťovna posílá přímo servisu,“dodává Čapková.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA ?? se může řidič stát účastníkem dopravní nehody. V takové situaci je důležité se snažit zachovat si chladnou hlavu.
ILUSTRAČNÍ FOTO PROFIMEDIA se může řidič stát účastníkem dopravní nehody. V takové situaci je důležité se snažit zachovat si chladnou hlavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia