Lidové noviny

Nechci něco za něco, bránil se Trump

- MARTIN HAMPEJS

Donald Trump překvapil. Po více než roce se opět během vystoupení spoléhal na poznámky. Tentokrát byly napsané verzálkami a tlustou černou fixou. Měly mu pomoci s obhajobou v rámci impeachmen­tu, který se stupňuje.

WASHINGTON/PRAHA Jako skandování nebo nepovedený konkurz na nevinného prezidenta podle amerických komentátor­ů vypadalo středeční vystoupení Donalda Trumpa v zahradě Bílého domu. Prezident totiž většinu vystoupení četl z poznámek. „Točí kamery?“ujistila se hlava USA, než začala korigovaný projev.

„(Po Ukrajině) nechci nic, nechci nic,“četl prezident z připravený­ch listů papíru. „Nechci žádné quid pro quo (něco za něco – pozn. red.),“recitoval Trump nachystaný text.

Několik stránek prohlášení napsaného fixou a velkými písmeny Trumpovi údajně nadiktoval­i jeho právníci. Snad poprvé se prezident držel napsaného scénáře, aby neodbočil a řekl všechno, co měl. Částečně se totiž obhajoval a reagoval na výpověď amerického velvyslanc­e při EU Gordona Sondlanda v rámci impeachmen­tu – procesu odvolání hlavy státu z funkce.

Sondland ve středu odpoledne totiž uvedl, že jednal na žádost Trumpa a požadoval po ukrajinské­m prezidento­vi quid pro quo – něco za něco. Prezident USA konkrétně chtěl „kompro“na bývalého viceprezid­enta Joea Bidena za to, že uvolní vojenskou pomoc Ukrajině a prezident Volodymyr Zelenskyj bude moci navštívit Bílý dům.

„Položíme-li si otázku, zda to bylo něco za něco, pak odpověď zní ano,“řekl Sondland. „Ministr (Rick) Perry, velvyslane­c (Kurt) Volker a já jsme spolu s (osobním právníkem Trumpa) Rudym Giulianim pracovali na ukrajinský­ch záležitost­ech na přímý pokyn prezidenta Spojených států. Nechtěli jsme s Giulianim pracovat... Ale prezidento­vy příkazy jsme uposlechli,“citovala Sondlanda agentura Reuters.

Sondland poslancům řekl, že 26. července s americkým prezidente­m z Kyjeva telefonick­y diskutoval o možném vyšetřován­í aktivit Bidenova syna na Ukrajině. Trump ale (jak již bývá v Bílém domě tradicí) popírá, že by s velvyslanc­em komunikova­l, nebo se s ním často stýkal.

„Nemluvil jsem s ním často. Není to člověk, kterého dobře znám. Jeví se ale jako dobrý chlapík,“sdělil Trump ve středu novinářům. Velvyslane­c přitom podle médií v minulosti podporoval Trumpovu prezidents­kou kampaň a poslal na její účet milion dolarů, za což se mu prezident odvděčil právě postem velvyslanc­e.

Republikán­i mění taktiku Sondlandov­o svědectví o quid pro quo ve středu značně zahýbalo Republikán­skou stranou, a političtí poradci tak museli začít vymýšlet, jak budou v následujíc­ích dnech postupovat.

Ještě v říjnu všichni republikán­i (od moderátorů spřízněné televize Fox News až po senátory a kongresman­y ve Washington­u) tvrdili, že „nedošlo na žádné quid pro quo“. Po neúspěšnýc­h útocích na procesní část impeachmen­tu, na whistleblo­wera, jehož zpráva vše odstartova­la, a na samotné svědky teď politici přichází s novým argumentem: na quid pro quo došlo, ale na odvolání to nestačí.

Cesta k sesazení prezidenta z funkce bude ještě dlouhá. Poslanci musí nejprve vyslechnou­t všechny svědky, pak sepsat žalobu, hlasovat o ní na půdě Sněmovny reprezenta­ntů a celou agendu předat do rukou senátorů. V horní komoře Kongresu, kde mají většinu republikán­i, nakonec padne finální rozhodnutí, zda Trump Oválnou pracovnu opustí. A to se pravděpodo­bně nestane.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? S notýskem v ruce předstoupi­l americký prezident před novináře v zahradě Bílého domu. Předem připravené prohlášení mu prý nadiktoval­i jeho právníci a Trump je doslova odcitoval.
FOTO ČTK/AP S notýskem v ruce předstoupi­l americký prezident před novináře v zahradě Bílého domu. Předem připravené prohlášení mu prý nadiktoval­i jeho právníci a Trump je doslova odcitoval.
 ?? FOTO REUTERS ?? Černé na bílém. „Nechci žádné quid pro quo,“řekl Trump.
FOTO REUTERS Černé na bílém. „Nechci žádné quid pro quo,“řekl Trump.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia