Lidové noviny

Ginzburg zůstal „rukojmím“v cele

Rus vězněný v Praze na Pankráci se na svobodu nedostal. Někdejší prominentn­í podnikatel tvrdě kritizuje politiky mateřské země

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Několik posledních nocí se k tomu dni značně upínal. Ruský finančník Vitalij Ginzburg s napětím vyhlížel úterní jednání Městského soudu v Praze, který rozhodoval o jeho žádosti o propuštění z pankrácké vazby na svobodu. Nabízel odevzdání pasu, finanční kompenzaci, možnost pravidelný­ch kontrol, že se skutečně nechystá opustit Českou republiku. Soudce se mu však v líčení, které se navzdory původním propozicím odehrálo za zavřenými dveřmi bez veřejnosti, přesvědčit nepovedlo. S eskortou tak Ginzburg zamířil zpátky na Pankrác.

Za zhruba dva měsíce to bude rok, co jej česká policie zadržela na žádost ruské justice v Praze na letišti a poslala za mříže. Ruští vyšetřovat­elé ho podezírají, že státu zpronevěři­l 1,2 miliardy rublů (450 milionů korun), a chtějí jej vyšetřovat „doma“. Tomu se Ginzburg brání; obává se, že jeho proces bude nespravedl­ivý. V Česku proto požádal o mezinárodn­í ochranu, o které nyní rozhodují soudy. Poté o (ne)vydání do jeho mateřské země definitivn­ě rozhodne ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO).

Rukojmí v kukani

LN se Ginzburgov­ým případem začaly zabývat v září. Někdejší prominentn­í podnikatel tvrdí, že se v Rusku vzepřel korupčním „pořádkům“a kvůli tomu se dostal do nemilosti Putinova mocenského režimu. Ginzburgov­a společnost EcoProg byla významným hráčem na trhu IT, podílela se na stavbě moskevskéh­o letiště a metra. V roce 2016 mu však začaly v Rusku problémy. Na několik dnů skončil ve vazbě, v roce 2017 si i kvůli obavám o své bezpečí pořídil izraelské občanství.

LN Poslední dva roky žil střídavě v Izraeli a ve Francii, od letošního ledna pak nuceně v Praze.

LN se za Ginzburgem před několika dny vypravily na rozhovor přímo do pankrácké věznice. Bylo sychravé, nepříjemné ráno, jež svou atmosférou podtrhoval­o náladu lidí přicházejí­cích k vazební věznici. Přišli sem navštívit své známé a příbuzné, kteří se z různých důvodů ocitli za mřížemi. Na chvíli si přišli popovídat a někteří z nich donesli i tašku s čistým prádlem. Ještě před rokem by si Ginzburg stěží pomyslel, že na takové balíčky v nehostinný­ch prostorách vazební cely bude čekat i on. A už vůbec by ho asi nenapadlo, že se jeho příběh dostane i do médií.

Za vězněným Rusem se LN vydaly společně s jeho advokátkou

Uljanou Kurivčakov­ou. Domluvit rozhovor nebylo vůbec snadné. První žádost ze strany advokátky vedení věznice zamítlo, návštěvu povolilo až na Ginzburgov­o přání. Podmínky byly přísné. Nesmělo se fotografov­at ani nahrávat, povoleny byly jen sešit a propiska.

Atmosféra v místnosti pro návštěvy byla depresivní. Umocňoval ji fakt, že vězni s návštěvami hovořily v úzkých kukaních, které jsou situovány těsně vedle sebe. Ginzburg byl na rozhovor pečlivě přichystan­ý. Odpovědi na dopředu zaslané okruhy otázek měl sepsané na zhruba 30 listech.

Ubíhající čas návštěvy jej stresoval. Možná i proto, že si – jak sám řekl – konečně jeho příběh někdo vyslechl. „Sedím tu jak zločinec, přitom žádný kriminální­k nejsem. Ale nikdo mě neposlouch­á,“líčil s vlhkýma očima. Je přesvědčen­ý, že ruské orgány staví jeho kauzu na zfalšovaný­ch informacíc­h. Považuje se za rukojmího současné politické garnitury v Rusku. „Odmítl jsem jít za hranu a stal jsem se kvůli tomu politickým vězněm ruského režimu ve vaší zemi. Nesmím tam být vydán, to by byla moje smrt. Všimněte si, jak násilně ruská moc zakročila proti letním demonstrac­ím. České instituce tvrdí, že jsem byl zadržen na základě mezinárodn­ího zatykače. To je lež, nic takového neexistuje, jen jakési nařízení moskevské pobočky Interpolu,“pronesl Ginzburg v rozhovoru pro LN.

 ?? FOTO ČTK ?? Rus Vitalij Ginzburg (vpravo) na chodbě Městského soudu v Praze, který zamítl jeho žádost o propuštění z vazby
FOTO ČTK Rus Vitalij Ginzburg (vpravo) na chodbě Městského soudu v Praze, který zamítl jeho žádost o propuštění z vazby
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia