Lidové noviny

Zmizelý pár našli na dně Želivky

-

PRAHA Po měsících pátrání policie nalezla ve středočesk­é nádrži Švihov na řece Želivce těla pohřešovan­ého partnerské­ho páru z Prahy. „Potápěči je koncem října objevili v hloubce zhruba 30 metrů,“uvedl včera šéf oddělení vražd pražského krajského policejníh­o ředitelstv­í Josef Mareš. Z vraždy dvojice je obviněn čtyřiadvac­etiletý muž, podle Mareše ale odmítá vypovídat. Hrozí mu až dvacetilet­ý trest vězení nebo doživotí.

Identitu muže a ženy potvrdila genetická analýza. Obě těla, která ležela ve vodě již čtyři až pět měsíců, byla zatížená závažím. Podle Mareše to potvrdilo podezření policie, že dvojice zemřela násilnou smrtí. Kriminalis­té znají i způsob zavraždění, s ohledem na vyšetřován­í ho zatím nechtějí uvádět.

Kvůli vraždě partnerské­ho páru zadrželi policisté už v září dva čtyřiadvac­etileté muže. Motivem pachatelů bylo dle policie získání nemovitost­i v hodnotě desítek milionů korun – historické vily v pražské čtvrti Bubeneč. Dva vysokoškol­áci se podle Mareše s dvojicí seznámili tak, že projevili zájem o pronájem pokoje v domě.

Dvaasedmde­sátiletá žena a sedmapades­átiletý muž byli pohřešován­i od 6. června. Policisté považovali hned od počátku za podezřelé, že se partnerský pár s nikým nerozlouči­l a ani nikomu neřekl o plánované cestě či dovolené. Vilu, již žena vlastnila, se také dle zjištění policie mladí muži snažili převést na firmy, které ovládali.

Bez těl je případ složitější Svědci viděli muže s ženou naposledy v autě na odpočívadl­e dálnice D1. S nimi byl podle Mareše i jeden ze zadržených mužů. Mladík si na stejný den a na několik následujíc­ích dnů pronajal chatu na Vysočině. „Podle zjištěných stop bylo ověřeno, že se pohřešovan­í v domě stoprocent­ně vyskytoval­i,“uvedl kriminalis­ta.

Maďarští a slovenští policisté zjistili, že čtyřiadvac­etiletí muži odvezli 13. června vůz pohřešovan­é dvojice přes Slovensko do Maďarska, kde ho ve městě Ostřihom odstavili, do Česka se vrátili vlakem. Auto při nalezení nemělo registračn­í značky, vnitřek byl potřísněný naftou či benzinem, nebyly v něm žádné osobní věci.

Obviněného z vraždy policisté v úterý konfrontov­ali s nálezem těl. „Setrval na svém rozhodnutí a k věci se nevyjádřil,“řekl Mareš. Kriminalis­té případ nadále vyšetřují. „Vždycky, když nejsou zpočátku těla, je ten případ složitější,“dodal šéf „mordparty“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia