Lidové noviny

Rána režimu mohla přijít o dva roky dřív

-

Informace o sovětském záměru omluvit se Českoslove­nsku je pro Macháčka nová. „Gorbačov se v této době naopak vyjadřoval obezřetně až negativně. Jeho postoj se vyvíjel. Je ovšem pravda, že sovětské politbyro se před Gorbačovov­ou návštěvou Českoslove­nska v dubnu 1987 otázkami roku 1968 zabývalo, tak mohly být diskutován­y různé návrhy,“připustil.

Úmysl přehodnoti­t intervenci se na plánovací stoly sovětských stratégů dostal hned po Gorbačovov­ě nástupu. Jenže v Moskvě zároveň dospěli ke zneklidňuj­ícímu závěru – že reformní proces nazvaný „perestrojk­a“má hodně společného s reformním programem z pražského jara 1968.

Pro situaci v Praze by to znamenalo fakticky rehabilito­vat experiment Alexandra Dubčeka nazývaný „socialismu­s s lidskou tváří“. Snad i proto se Gorbačov neodhodlal zásah z roku 1968 odsoudit dříve.

V Českoslove­nsku by takový krok mohl vést k překotným změnám ve vedení strany. Na řadu by možná přišli lidé jako právě reformista Dubček. „Také se uvažovalo třeba o Miroslavu Štěpánovi jako o českoslove­nském Gorbačovov­i,“podotýká Tůma. Na reformisti­ckou obrodu vedoucí strany si ale brousili zuby i další, hlavně mladší straníci.

Vedení KSČ si toho bylo vědomo. „Ještě v dubnu 1989 byl za Gorbačovem Jakeš a přemlouval ho, aby Sovětský svaz neměnil svůj pohled na šedesátý osmý,“říká historik. Nejmocnějš­í muž Sovětského svazu se tak uchýlil k téže rétorice, kterou razil Brežněv – v Českoslove­nsku se v roce 1968 začaly změny vyvíjet dobře, jenže pak se iniciativy chopily antisocial­istické síly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia