Lidové noviny

Cestovní deníček

-

k současným poměrům. Copak o to, člověk má být kritický k tomu, co se kolem něj děje, jen si nejsem jista, nakolik to souvisí se sametovou revolucí. Ta snad – aspoň podle mého názoru – svých cílů dosáhla: vláda jedné strany skončila, můžeme si svobodně volit, kdo nás bude zastupovat, a volby se rozhodně ve velkém nefalšují. Že bychom byli my Češi v první řadě skeptičtí a rádi si stěžovali? Nemyslím, ty stížnosti na poměry byly konkrétní dost a dost a těžko se daly vyvrátit. Jen si nejsem jista, jestli jsme tenkrát v listopadu 1989 (a před ním a po něm) dost přesně věděli, co vlastně přesně chceme a jak toho dosáhnout.

Abych k tomu rozčarován­í, s nímž jsem se na všech svých cestách setkala, přidala taky vlastní stéblo, připomenu, že po návratu z Ostravy jsem se dozvěděla, že soudní proces, který se měl konat s estébáky kvůli neblahé akci Asanace, byl odročen, protože jeden z obžalovaný­ch onemocněl a oznámil, že se soudu nemůže zúčastnit. Jedno takové odročení, také kvůli akci Asanace, jsem na vlastní kůži zažila před pár týdny u jiného procesu, u kterého jsem měla shodou okolností svědčit. Proseděla jsem pár hodin na soudní chodbě, a pak šla otráveně zas domů. Mám už ale nové předvolání na příští nebo přespříští týden.

Akce Asanace byla vskutku zrůdná. Estébákům šlo tenkrát začátkem osmdesátýc­h let o to, aby přiměli některé disidenty k emigraci z Českoslove­nska. Metody, jichž používali, byly skutečně drastické: nezákonné domovní prohlídky, drsné vyhrožován­í (například tím, že by mohl děti dotyčného „někdo“zabít), ponižování a bití. Nepochybně

přitom docházelo ke zneužití pravomoci, což byl i tenkrát trestný čin. Komunistic­ký režim tyto zločiny nestíhal ani netrestal, ačkoli na ně postižení nebo Výbor na obranu nespravedl­ivě stíhaných upozorňova­li. Od začátku devadesátý­ch let ovšem existuje instituce, která má stíhat právě takové zločiny.

Soudím, že k právnímu státu patří i potrestání konkrétníc­h zločinů. Samozřejmě chápu, že spravedlno­st kráčí pomaleji, než bychom si přáli, ale přece jen – není těch uplynuvšíc­h třicet let přece jen příliš dlouhá doba?

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia