Lidové noviny

Postupový obrat. Češi jsou na Euru

- MILOSLAV NOVÁK TOMÁŠ KUBÁNEK

Čeští fotbalisté kolo před koncem kvalifikac­e vybojovali postup na ME 2020. V Plzni porazili Kosovo 2:1, když obrat zařídili Král a Čelůstka.

PLZEŇ Češi si včera v Plzni mohli pojistit sedmý postup na Euro v řadě, Kosovo se chtělo přiblížit senzaci. Duel sliboval drama a také to nervy byly.

Po solidně odehraném bezbrankov­ém poločase Češi z ojedinělé akce po přestávce prohrávali. Bořil nechal příliš volného prostoru Hadergjona­jovi, u jeho centru byl Nuhiu dřív než Brabec a hlavou překonal Vaclíka.

Hosté gól u rohového praporku před svými fanoušky dlouho slavili. Čechům chvíli trvalo, než se zmátořili. Minuty se nic nedařilo, hráči kazili jednoduché přihrávky.

Po hodině hry trenér Šilhavý poslal na hřiště místo Krmenčíka, který kromě první šance působil nevýrazně, Ondráška. Ten hru značně oživil, což byl jeden z důležitých momentů.

Češi soupeře sevřeli, jak to uměli v úvodu zápasu, a hnali se za vyrovnáním. To zařídil Král skrytou střelou z víc než dvaceti metrů. Gól paradoxně padl ze situace, která nebezpečně nevypadala. Masopust si navedl míč do středu, ale dlouho váhal, až ho zastavil Halimi. Ale byl nedůrazný, odražený míč vypadl před Krále, který ho z první napálil.

Během následujíc­ích minut Češi dvakrát trefili břevno (Jankto a Ondrášek), hosté vykopávali míč z prázdné brány po další ráně Jankta a Souček sám na penaltě bránu minul.

A tak druhý gól padl opět ze situace, která nebezpečně nevyhlížel­a. Po rohu nedokázali hosté míč odkopnout, překvapený Král ho hlavou nasměroval na bránu, kde ho těsně před gólmanem tečoval Čelůstka. Do konce chybělo deset minut a pomalu se chystaly oslavy. Hosté se po dvojím direktu k odpovědi už nedostali.

„Je to pecka, paráda. Všichni jsme na to dřeli celou kvalifikac­i, dotáhli jsme to a jsme tam,“jásal strůjce obratu Alex Král.

Naštěstí se nenaplnily prognózy, které hodnotily duel jako vysoce rizikový. I když někteří fanoušci si neodpustil­i vůči hostujícím­u Kosovu provokace. V místech, kde při zápasech plzeňské Viktorie obvykle sídlí domácí kotel, vytáhli diváci během kosovské hymny srbské vlajky. V 18. minutě se pak poprvé ozvalo „Kosovo je Srbija“.

Češi postupem udrželi prestiž, obdrží desítky milionů korun na odměnách od UEFA. Za postup je prémie v přepočtu 240 milionů korun, další peníze lze vydělat na turnaji, za vítězství 39 milionů korun, za remízu polovina. Očekávání fanoušků během Eura, které příští rok hostí dvanáct měst, od Bilbaa po Baku, budou nemalá.

Česko je desátým jistým účastníkem, už v říjnu si postup vybojovaly Itálie, Španělsko, Belgie, Rusko, Polsko a Ukrajina. Ve čtvrteční podvečer slavily Turecko s Francií, souběžně s českým týmem získala jistotu i Anglie, kterou Češi před měsícem porazili.

 ?? FOTO ČTK ?? Obrat dokonán. Ondřej Čelůstka (s číslem 3) tečoval Královu hlavičku a v závěru utkání vstřelil postupový gól českého týmu.
FOTO ČTK Obrat dokonán. Ondřej Čelůstka (s číslem 3) tečoval Královu hlavičku a v závěru utkání vstřelil postupový gól českého týmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia